documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

De evacuatie van Geluwe en Wervik

Met het project ‘De evacuatie van Geluwe en Wervik’ willen we een pijnlijke gebeurtenis uit de geschiedenis van onze gemeenten in herinnering brengen.

Wervik en Geluwe liggen in het zuiden van West-Vlaanderen, vlakbij de Frans-Belgische grens en op de taalgrens nabij Komen-Waasten. De gemeenten zijn voornamelijk bekend om het Nationaal Tabaksmuseum, de prachtige gotische Sint-Medarduskerk en het Gallo-Romeins verleden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Geluwe en Wervik –net zoals de rest van België- te lijden onder het krijgsgewoel.

Na de inval van de Duitsers in oktober 1914 werden beide gemeenten kantonnementen onder Duits militair bestuur. Het dagelijkse leven stond helemaal in het teken van de bezetter. In Wervik en Geluwe waren duizenden Duitse soldaten gestationeerd.

Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front bij Wijtschate-Mesen en in de lucht boven het operatiegebied. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven.

Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten.

De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.

Zo verbleef een deel van onze inwoners in Wieze. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over onze geëvacueerde inwoners verloren gegaan. Daarom willen we op jullie een beroep doen om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren.

carlcneudtHelp ons met de puzzel en bezorg ons je verhaal

Illustrator Carll Cneut, afkomstig uit Geluwe, heeft voor ons een schilderij gemaakt over de evacuatie van Wervik en Geluwe. Van dat schilderij hebben we puzzelstukken gemaakt. In elke gemeente waar onze vluchtelingen zijn opgevangen ligt één van die puzzelstukken.

In Lebbeke vind je het van 21 juni tot eind oktober in de bibliotheek.

Naast het puzzelstuk ligt een notitieboek. Daarin kan je verhalen uit die periode en over de vluchtelingen van Wervik en Geluwe neerpennen. In november leggen we alle puzzelstukken weer samen in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De verhalen die we van jullie krijgen, verzamelen we in een boek.

Organisatie: stad Wervik, dienst Cultuur en Erfgoed, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 056/95 24 22.

Gezocht: deelnemers 3de kunst- en hobbymarkt

Wanneer? Zondag 10 september 2017 van 10 u tot 18 u
Waar? CC De Biekorf – Stationsstraat 23 – 9280 Lebbeke bij slecht weer gaat alles binnen door
Voor wie? Kunstenaars, hobbyisten, muziekverenigingen, koren, …
Inschrijven: Vóór 1 augustus 2017 – deelname is gratis

Inlichtingen en/of inschrijvingsformulier: Ann Cami – Kapellekensbaan 74 – 9280 Lebbeke – 0478 637 937 – 052 52 83 30 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.bloggen.be/galeriedefontein

Dit is een organisatie van de Cel Beeldende Kunsten van de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid in samenwerking met CC De Biekorf - Cultuurdienst en het Gemeentebestuur van Lebbeke.