documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

16 tot 26 november: week van de smaak

Dinsdag 7 november 2017 - 14.00 u
Bar Mondial
Over ouder worden wereldwijd
Een organisatie van OKRA Wieze i.s.m. Wereldsolidariteit.

Spreker: Agnes De Groote.
Plaats: Ontmoetingscentrum Wieze, Schoolstraat 2.
Prijs: 5 euro.
Inschrijven bij een OKRA Wieze-lid of Nicole Van Gucht (053/77 10 69).
Met hapjes en drankjes uit de wereldkeuken.
Iedereen welkom!

Woensdag 22 en maandag 27 november 2017 - 19.30 u
Koken met granen i.s.m. Vormingplus
Kan je risotto alleen met rijst bereiden? Wat is spelt? Is quinoa zo gezond als men beweert? Zijn couscous en bulgur hetzelfde? Zegt amaranth je iets? En hoe ziet boekweit eruit?
Granen zitten boordevol vitaminen, proteïnen, mineralen en vezels. Gebruik ze in de keuken, en er gaat een nieuwe wereld open.

Prijs: 18,50 euro (standaard) / 14,25 euro (studenten en Omnio).
Ingrediënten zijn inbegrepen in de prijs.
Inschrijven t.e.m. 12 november via 03/775 44 84 of www.vormingplus.be

Zaterdag 25 november 2017 - 10.00 u
WildplukWandeling
Wandelen of koken
Met een gids trekken we de natuur in en plukken we onderweg eetbare planten en kruiden. Bij Huis Elf stoppen we om enkele ingrediënten aan te kopen (voedselteam). De wandelaars krijgen recepten mee naar huis zodat ze daar zelf aan de slag kunnen met hun verworven ingrediënten. Ondertussen maakt een kookploeg in CC De Biekorf enkele kleine gerechten met ingrediënten uit de vrije natuur. Nadien proeven we hier samen van.

Prijs: 5 euro.
Inschrijven t.e.m. 17 november via 052/46 82 79 of www.ccdebiekorf.be.
De inschrijving is pas definitief als deze betaald werd. Kiezen tussen wandelen of koken.
Plaats: CC De Biekorf, Stationsstraat 23 te Lebbeke.

Donderdag 16 t.e.m. zondag 26 november 2017
Lekker Lebbeke
i.s.m. Lebbeekse horeca
Bij het bestellen van een gerecht bij één van deze deelnemende horecazaken ontvang je een geschenk (tot zo lang de voorraad strekt).
Gasthof Cardis, Lamme Goedzak, Dorp 8, Afspanning ‘t Vat, ‘t Kastarken, Koffiehuis Nell, Frituur ‘t Eiland, Broodjeszaak De Verleiding, De Buurderij
en Acqua di Vita.
Welke gerechten je kan bestellen, ontdekken jullie bij een bezoek aan één van deze zaken tussen 16 en 26 november 2017.

E mailbanner WvdS 2017

Hoera! Erfgoedcel Land van Dendermonde is 5 jaar!

Afbeelding egc 5jaarDe afgelopen 5 jaar zette de erfgoedcel zich in om het veelzijdig erfgoed uit de negen gemeenten in haar werkingsgebied (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele) een plek in de schijnwerpers te geven: van getuigenissen over het dagelijkse leven tijdens WOI en rondritten langs markante volkscafés tot de ondersteuning van kermiserfgoed en reuzen, van verborgen schatten uit de negen gemeenten tot de digitale ontsluiting van duizenden sprekende foto’s en documenten.

In deze projecten zorgt de erfgoedcel ervoor dat alle puzzelstukken in elkaar passen en is ze als het ware ‘de maizena’ die professionele en niet-professionele erfgoedpartners bindt. Sinds jaar en dag betrekt de erfgoedcel ook talloze vrijwilligers bij haar werking.

Vijf jaar inzet van vele erfgoedvrijwilligers en –professionals wil de erfgoedcel niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Daarom organiseert ze op 1 december een verjaardagsfeest. Op dit feest stelt de erfgoedcel ook haar boek “Bier van hier. 300 jaar brouwerijen in het Land van Dendermonde. Een geschiedenis in een notendop” en de fototentoonstelling “Tournée Volkscafé” voor. Zin om kennis te maken met enkele streekbiertjes uit de regio en mee te feesten? Meer info vind je hier. Iedereen is welkom!


Praktische info:
Vrijdag 1 december, 20u.
Heilig Hart Kerk Kwatrecht

Graag een gratis exemplaar van het boek “Bier van hier”?
Bevestig dan je aanwezigheid op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

21ste Cultuurprijs en Zilveren Pluim

Het college van burgemeester en schepenen en het dagelijks bestuur van de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid, delen mee dat kandidaturen ingediend kunnen worden voor de toekenning van de 21e Cultuurprijs van de gemeente Lebbeke. Nieuw sinds vorig jaar is de uitreiking van de Zilveren Pluim.

De kandidaturen worden ingediend t.a.v. de voorzitter van de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid d.m.v. het invulformulier (dat je kan verkrijgen bij de cultuurdienst of hieronder downloaden).
DOCInvulformulier Cultuurprijs Gemeente Lebbeke
DOCInvulformulier Zilveren Pluim Gemeente Lebbeke
Dit moet uiterlijk op vrijdag 13 oktober 2017 via mail doorgestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bewijsstukken kunnen afzonderlijk bezorgd worden aan de cultuurdienst.

Met de cultuurprijs geeft het gemeentebestuur officieel blijk van waardering aan verenigingen of personen die door hun artistieke activiteiten of hun opmerkelijke prestaties een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Lebbeke. Met de zilveren pluim wil het gemeentebestuur zijn waardering uitdrukken ten aanzien van verenigingen of individuen die geen uitzonderlijke of vernieuwende zaken realiseren, maar die zich wel dag in dag uit op socio-cultureel vlak inzetten voor de gemeenschap.

De Cultuurprijs bestaat uit een bedrag van 500 euro (betaald door de gemeente onder de vorm van gemeentelijke cadeaubonnen). De uitreiking van de Zilveren Pluim gebeurt tijdens dezelfde plechtigheid en bestaat uit een bedrag van 255 euro (130 euro betaald door de gemeente onder de vorm van gemeentelijke cadeaubonnen, de andere helft contant betaald door de GRC).

Meer informatie over wie in aanmerking komt voor beide prijzen en aan welke criteria moet worden voldaan, vind je op in het reglement: PDFReglement Cultuurprijs en Zilveren Pluim

De uitreiking van de Cultuurprijs en de Zilveren Pluim vindt plaats op zondag 3 december 2017 om 10u in CC De Biekorf, Stationsstraat 23 te Lebbeke (samen met de uitreiking van de eremedailles).

De evacuatie van Geluwe en Wervik

Met het project ‘De evacuatie van Geluwe en Wervik’ willen we een pijnlijke gebeurtenis uit de geschiedenis van onze gemeenten in herinnering brengen.

Wervik en Geluwe liggen in het zuiden van West-Vlaanderen, vlakbij de Frans-Belgische grens en op de taalgrens nabij Komen-Waasten. De gemeenten zijn voornamelijk bekend om het Nationaal Tabaksmuseum, de prachtige gotische Sint-Medarduskerk en het Gallo-Romeins verleden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Geluwe en Wervik –net zoals de rest van België- te lijden onder het krijgsgewoel.

Na de inval van de Duitsers in oktober 1914 werden beide gemeenten kantonnementen onder Duits militair bestuur. Het dagelijkse leven stond helemaal in het teken van de bezetter. In Wervik en Geluwe waren duizenden Duitse soldaten gestationeerd.

Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front bij Wijtschate-Mesen en in de lucht boven het operatiegebied. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven.

Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten.

De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.

Zo verbleef een deel van onze inwoners in Wieze. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over onze geëvacueerde inwoners verloren gegaan. Daarom willen we op jullie een beroep doen om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren.

carlcneudtHelp ons met de puzzel en bezorg ons je verhaal

Illustrator Carll Cneut, afkomstig uit Geluwe, heeft voor ons een schilderij gemaakt over de evacuatie van Wervik en Geluwe. Van dat schilderij hebben we puzzelstukken gemaakt. In elke gemeente waar onze vluchtelingen zijn opgevangen ligt één van die puzzelstukken.

In Lebbeke vind je het van 21 juni tot eind oktober in de bibliotheek.

Naast het puzzelstuk ligt een notitieboek. Daarin kan je verhalen uit die periode en over de vluchtelingen van Wervik en Geluwe neerpennen. In november leggen we alle puzzelstukken weer samen in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De verhalen die we van jullie krijgen, verzamelen we in een boek.

Organisatie: stad Wervik, dienst Cultuur en Erfgoed, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 056/95 24 22.