documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Lebbeekse gazons na de droogteperiode

gazonOp heel wat plaatsen in Lebbeke zien de gazons er uit zoals op deze foto.

Alles omspitten en opnieuw inzaaien?
Gazongras, en gras in ’t algemeen, is één van de sterkste planten die je in een tuin kan vinden. Ook al is het niet meer om aan te zien, deze grassen overleven de droogte van de voorbije periode in de meeste gevallen. Zelfs als je op Heizijde woont, want het woord hei(de) staat daar met een reden in de naam.

Na de eerste regenbuien komt het gras weer in groei, zodat het maaien weer kan/moet herbeginnen.

Een lichte (niet te diepe) verticuteerbeurt met een verticuteerhark of –machine kan aangewezen zijn. Liefst na een maaibeurt zodat het gras niet te lang is. Het is niet de bedoeling die herstellende gazons of grasperken om te woelen (en misschien de doodsteek te geven), maar vooral het dode gras, dat de ontkiemende plantjes kan verstikken, weg te halen. Heb je zo’n toestel niet dan kan je aan de slag met een metalen gritsel of een riek met lange tanden: ook hier, niet alles omwoelen, maar er gewoon voor zorgen dat de opkomende grassprieten licht en lucht kunnen krijgen.
Het verdroogde gras kan je verwijderen, maar dat hoeft absoluut niet tot het laatste sprietje: een beetje voorzichtigheid is geboden.

Voor de nog resterende maaibeurten tijdens de volgende weken zet je best je grasmachine niet in de laagste stand. Zo kan het gras zich beter herstellen en de iets langere grassprieten zullen tijdens de volgende wintermaanden de opkomst van mos iets minder gemakkelijk maken.

Is het grasperk na de winterperiode nog altijd in een staat waar je je niet mee kan verzoenen, dan is er in het voorjaar nog tijd genoeg om met een herstelinzaai of een volledig herstel te beginnen.

Een tip van een compostmeester van Lebbeke.

Compostmeesters

Compostmeesters zijn vrijwilligers die door Vlaco worden opgeleid tot specialisten in het thuiscomposteren en in het voorkomen van organisch afval. Lebbeke telt 3 compostmeesters. Op de vaste demoplaats composteren en op de markten kan je bij hen terecht voor een deskundige uitleg over composteren. Je kan hen ook contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vindt alle informatie op hun website: www.lebbeeksecompost.be.

Ook op www.vlaco.be vind je heel wat informatie over compost, afvalarm tuinieren, opzetten compostbak, .... Deze website bevat eveneens een levendig discussieforum. Al je vragen en ervaringen over thuiscomposteren en compostgebruik krijgen er een antwoord of reactie.

Compostvat
Een compostvat is 95 cm hoog en is onderaan 80 cm breed. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingsstok... het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.
Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (2 à 300 m²) toe om keukenafval en beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost. 
U kan een compostvat bekomen bij de compostmeester en dit elke zaterdag van 10u tot 12u op de demoplaats composteren, Flor Hofmanslaan - achter het Kasteel van Lebbeke. Elk compostvat kost 25 EUR.

Compostmeesters gezocht!

Hebt u interesse voor de tuin of de natuur en wil u een beetje van uw vrije tijd spenderen binnen de gemeentelijke werking van de compostmeesters, dan bent u welkom om onze ploeg te versterken. Kennis van composteren is niet noodzakelijk.

Voor inlichtingen en afspraken kan u contact opnemen met onze gemeentelijke milieudienst, 052/46 82 47 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.