documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Nieuw toegangssysteem in het containerpark vanaf 2 mei

Verko pakt afvaltoerisme aan via automatisering containerparken
VerkoPersbericht

Na Wichelen en Dendermonde is Lebbeke de derde gemeente waar Verko zijn containerpark laat uitrusten met apparatuur om de identiteitscontrole en registratie en betaling van afvalfracties te automatiseren. Met dit nieuwe  systeem is ook Lebbeke klaar voor de strijd tegen afvaltoerisme.

Vanaf mei zal ook elke Lebbekenaar bij het bezoek aan het containerpark zich verplicht dienen aan te melden met de identiteitskaart. Tot nu toe gebeurden de toegangscontroles steekproefsgewijs en was het dus niet uit te sluiten dat inwoners van andere gemeenten het containerpark in Lebbeke bezochten, omdat ze er bijvoorbeeld minder moeten betalen dan in de eigen gemeente. Met behulp van het automatische systeem wil Verko dit afvaltoerisme nu een halt toeroepen en met succes, zo blijkt.

Kris Verwaeren, algemeen directeur Verko: “Sinds de start van de automatisering op het containerpark in Wichelen begin dit jaar stellen we vast dat we bijna zeven procent van de bezoekers moesten weigeren, omdat ze geen inwoner waren van de gemeente. Het project loont dus zeker en vast in de strijd tegen afvaltoerisme.”

Werking automatisch systeem
Bij aankomst plaatst de bezoeker zijn identiteitskaart in de kaartlezer aan de ingangszuil. Op het scherm duidt hij de aard van het afval aan: gratis, betalend of enkel toegangsgeld. Het systeem drukt een ticket af dat de bezoeker achter de voorruit van het voertuig plaatst of op zak houdt. Wie betalend afval aanvoert, meldt zich vóór het lossen ervan bij de parkwachter die een controle uitvoert en de betalende fracties registreert via de handcomputer. Vóór het verlaten van het park voert de bezoeker de betaling uit aan de betaalzuil.

Elektronische betaling
De betaling gebeurt dus voortaan niet meer aan de ingang, maar wel aan de betaalzuil op het park. Hier kan de bezoeker het toegangsrecht en de retributie contant betalen met munten ofwel met de bankkaart. Het systeem  biedt de mogelijkheid om krediet op te bouwen, waarvan Verko bij elk bezoek automatisch het verschuldigde bedrag afhoudt. Via het stimuleren van de elektronische betaling wil Verko ook de veiligheid op het park verhogen.

In de loop van dit jaar zal Verko ook nog de containerparken in Hamme, Wetteren, Laarne,  Berlare, Melle en Buggenhout automatiseren. Het kostenplaatje voor dit hele project bedraagt ruim 357.000 euro.

Meer info: PDFGroene Wijzer - containerpark Lebbeke