documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Gratis Energiefit-avond Dakisolatie Je dak ‘energiefit’ laten isoleren? Leer het van een architect!

Campagnebeeld Eandis Energiefit sessiesDakisolatie is een van de meest interessante investeringen die je kunt doen aan je woning. Er zijn bovendien erg veel mogelijkheden, ook voor wie denkt dat er ingrijpende werken nodig zijn.

Informeer je goed. Zo laat je je niet afschrikken door indianenverhalen, vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en een beter wooncomfort. Schrijf je daarom vandaag nog in voor onze gratis Energiefit- avond in Lebbeke!


Onafhankelijk advies in mensentaal
Eandis en architectenvereniging NAV ontwikkelden een avondsessie waarmee je alle informatie meekrijgt die je nodig hebt over dakisolatie. Voorkennis is niet nodig. Technische aspecten worden meegegeven in mensentaal door een ervaren architect. Hij geeft je onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van materialen en technieken. Hij illustreert alles met zowel goede als slechte praktijkvoorbeelden en verduidelijkt typische bouwproblemen, zoals bouwknopen of koudebruggen.

Schrijf je vandaag nog in!
Deze Energiefitavond is gratis. Wacht wel niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt. 

De Energiefit-avond Dakisolatie in Lebbeke heeft plaats op maandag 17 september 2018 in CC De Biekorf, Stationsstraat 23 van 20 uur tot 21.30 uur. Inschrijven kan via de website www.eandis.be/energiefit of bij de milieudienst.

Help ons de riolen proper te houden

niet in de rioolDe rioolroosters in onze straten zijn een belangrijke schakel in de afvoer van regenwater. Om het regenwater goed te kunnen afvoeren, moeten deze roosters vrij zijn van vuil. De triestige top 3 van vervuilers? Zwerfvuil en ander afval, vet en olie en resten van pleister, cement en beton door het spoelen van betonmixers.

De gevolgen zijn niet min: het afval zorgt voor geurhinder, etensresten trekken ongedierte zoals ratten, aan, roosters raken verstopt en kunnen plaatselijk voor wateroverlast zorgen en verderop in het rioleringsnetwerk kan de vervuiling in beken en rivieren terechtkomen.

Wat kan je zelf doen?
Gooi geen afval in de rioolkolken
Giet olie en frituurvet terug in hun originele verpakking en breng ze naar het containerpark of de daartoe voorziene depots
Bewaar verfresten, terpentine en het spoelwater van je verfkwasten voor het containerpark.

Thermografische luchtfoto

Om een doeltreffend antwoord te kunnen bieden op het energieverlies via de daken van onze gemeente, heeft het gemeentebestuur beslist om een thermografische luchtfoto boven Lebbeke te laten uitvoeren. Een vliegtuig met een warmtecamera zal deze winter over het grondgebied vliegen, de gemaakte beelden zullen resulteren in een thermografische dakenscan, een warmtefoto van alle daken in Lebbeke. Aan de hand van de warmtefoto kan je inschatten hoe goed je dak geïsoleerd is. Veel daken zijn immers beperkt of niet geïsoleerd. Nochtans resulteert dakisolatie in een flinke besparing op je energiefactuur. Bovendien wil de gemeente inwoners stimuleren om werk te maken van dakisolatie om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De thermografische luchtfoto zal deze winter ’s nachts uitgevoerd worden. De exacte timing van uitvoering hangt af van een aantal belangrijke factoren: 

- Weersomstandigheden:
o    Geen neerslag gedurende 24 tot 36 uur voor de vlucht;
o    Geen bewolking (helder weer);
o    De afwezigheid van zon en mist wanneer men vliegt. Daarom moeten de vluchten in de vroege ochtend gebeuren of ’s nachts;
o    Buitentemperatuur die minder is dan 5°C op de grond;
o    Afwezigheid van sneeuw die de daken bedekt;
o    Droog weer en weinig wind.

- Toelating Belgocontrol

De gegevens van de thermografische luchtfoto worden in het voorjaar 2018 verwerkt en zullen in het najaar van 2018 tijdens een infomoment voorgesteld worden aan de burgers. Concrete informatie over dit infomoment wordt nog bekendgemaakt.

Naast het infomoment zal de thermografische luchtfoto ook te raadplegen zijn op de gemeentelijke website.
Inwoners die liever niet willen dat informatie rond hun woning op de website verschijnt, kunnen dit melden aan de milieudienst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze woningen zullen op de website gemaskeerd worden.

De gemeente gaat in dit project voor een gerichte en persoonlijke aanpak, zodat burgers ook persoonlijk kunnen worden geïnformeerd over de resultaten van de thermografische luchtfoto en individueel begeleid en geadviseerd worden met het oog op het eventueel uitvoeren van energiebesparende maatregelen in de woning.

Verdere communicatie rond het project ‘thermografische luchtfoto’ volgt zeker nog.

Identificatie en registratie katten

Vanaf 1 november 2017 moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn. Dit betekent dat alle katten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten worden in de centrale databank CatID.

Onder verhandelen wordt ook het 'gratis weggeven' verstaan.
Opgelet: Bij verhandelen is ook verplichte sterilisatie / castratie verplicht.

Wat met mijn kat?
Als je kat op 1 november ouder is dan 12 weken, moet ze wettelijk gezien niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Voor het dier en voor jou, is het natuurlijk beter als ze wel gechipt en geregistreerd is. Als ze verloren zou lopen, wordt ze sneller terug herenigd met jou.

Mijn kat is al geregistreerd. Moet dit nu opnieuw?
Nee, als je kat al geregistreerd was, hoef je ze niet opnieuw in CatID te registreren.

Inkijken en procedure aanpassen van jachtplannen

Sinds de publicatie op 20/07/2017 van de jachtplannen op Geopunt – Informatie Vlaanderen krijgen de gemeenten, het agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Cel Jacht bij de gouverneur verscheidene vragen tot aanpassing ervan.

Afbakening jachtgebied in jachtplannen
Wie wil jagen in Vlaanderen, moet een plan van zijn jachtgebied neerleggen bij de diensten van de gouverneur. 
Het jachtplan geeft weer op welke percelen de jager over het jachtrecht beschikt. In dat plan staat door groene inkleuring aangegeven welke percelen mogen worden bejaagd en door rode uitkleuring welke niet. Het Jachtadministratiebesluit van 25 april 2014 regelt de verwerking van de jachtplannen.

De indiener van een jachtplan mag in zijn plan enkel gronden of percelen opnemen waarvoor de eigenaar zijn akkoord heeft gegeven.
De wetgeving liet tot 30/06/2015 echter toe dat percelen kleiner dan 1 ha (hectare) niet werden uitgekleurd en mondelinge overeenkomsten werden toegelaten.
Vandaar dat het gebeurt dat er vandaag in een jachtplan nog percelen kunnen zijn opgenomen waarvoor geen toestemming is gegeven.

Let wel op: niet op alle percelen jaagt men met het geweer. Vaak gebruikt men hiervoor vangkooien, buidels en fretten of roofvogels.

Zoek op Geopunt of je eigendom in een jachtplan is opgenomen
Indien je wil nagaan of jouw eigendom is opgenomen in een jachtplan of wijzigingen wil laten aanbrengen kan je de jachtplannen online raadplegen op www.geopunt.be (Kaarten en plaatsen / Natuur en milieu / Jacht / Jachtterreinen), de website met geografische informatie van de Vlaamse Overheid.

Deze kaart geeft aan of een perceel opgenomen is als jachtterrein van een goedgekeurd jachtplan voor het jachtseizoen 2016-2017.
De groene percelen zijn in een jachtplan opgenomen.
De naam van de Wildbeheerseenheid (WBE) en het nummer van de jachtrechthouder staan vermeld.
Omwille van de privacy zijn op de jachtplannen geen namen of andere persoonsgegevens weergegeven.

Hoe wijzig je het jachtplan?
Stel je vast dat jouw eigendom verkeerd wordt weergegeven in een jachtplan, dan kan je de procedure inzetten voor wijziging van het jachtplan.

Je dient dan de volledige kadastrale gegevens (gemeente, afdeling, sectie, grondnummer, exponent en eventuele macht of bisnummer) van de betrokken percelen aan de Cel Jacht te bezorgen.
Je vindt deze gegevens op het aanslagbiljet onroerende voorheffing (voor- en achterzijde). Voeg een kopie van het volledige aanslagbiljet toe bij jouw vraag tot uitkleuring van jouw eigendom.

Meer info?

Lees meer over jachtplannen raadplegen en aanpassen op de webpagina van de Vlaamse Overheid: 

www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/natuurbeheer/een-jachtplan-aanpassen geeft specifieke informatie over de procedure voor het wijzigen van een jachtplan, en verwijst ook door naar de ANB-website www.natuurenbos.be/pers-nieuws/nieuws/jachtplannen-vlaanderen-digitaal-beschikbaar waar meer informatie over de jachtplannen te vinden is.

Je vindt een formulier ‘aanvraag tot wijziging van het jachtplan’ terug op de webpagina van de Vlaamse Overheid.
Gelieve jouw vraag tot wijziging bij voorkeur digitaal toe te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je wordt hetzij per brief hetzij per e-mail steeds op de hoogte gehouden van de behandeling van jouw aanvraag.

Let wel: de behandeling van de vele aanvragen tot uitkleuring duurt ongeveer 2 maanden. De overdracht van vragen tot uitkleuring naar Geopunt – Informatie Vlaanderen gebeurt vandaag nog niet online.
Je zal dus het resultaat van jouw aanvraag niet onmiddellijk zien op Geopunt – Informatie Vlaanderen.
Er verschijnen wel geregeld updates op Geopunt – Informatie Vlaanderen.
Op termijn zullen de plannen op Geopunt – Informatie Vlaanderen een correcte weergave zijn.