documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Afvalverwerkers met mooie borst en billen!

foto kipIn het kader van afvalpreventie voert Lebbeke een actief beleid rond thuiscomposteren. Helaas is nogal wat keukenafval niet composteerbaar en dat belandt nog steeds in de huisvuilzak. Lebbeke komt met een originele en milieuvriendelijke oplossing voor dit afval: kippen.
Ieder gezin kan 2 kippen bestellen tegen 2,50 euro per stuk. Deze kunnen samen alle keukenafval van een doorsnee gezin verwerken. Voor ieder gezin dat de kippen in huis haalt, zal er jaarlijks ongeveer 85 kg keukenafval minder zijn.

Het aantrekkelijke aanbod voor onze inwoners: 2 kippen per gezin aan 2,50 euro per stuk. De diertjes zijn makkelijk te onderhouden en leggen uit dankbaarheid regelmatig een lekker eitje.
De gemeente Lebbeke waakt wel over het welzijn van de kippen. Alleen gezinnen die zorg dragen voor een degelijke huisvesting en bereid zijn de kippen een goede verzorging te geven, kunnen deze verkrijgen. Een voldoende grote ren is een absolute must. Een hok kan u zelf bouwen of kopen in de handel.

Inschrijven?
U kan 1 of 2 kippen/gezin bestellen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In deze mail vermeldt u volgende gegevens:

  • Voornaam + naam
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • Geboortedatum
  • Aantal kippen (max. 2).

Indien u niet beschikt over een mailadres kan u de kippen ook bestellen aan de balie van de technische dienst, Leo Duboisstraat 44 te 9280 Lebbeke (tijdens de openingsuren).

Inschrijven kan t.e.m. 21 mei 2018, latere inschrijvingen worden niet meer in aanmerking genomen!

Afhaling kippen
De kippen kunnen afgehaald worden op zaterdag 9 juni 2018 tussen 9u en 14u op de demoplaats composteren, Flor Hofmanslaan (naast de parking van het Kasteel van Lebbeke) mits voorlegging van de identiteitskaart van de aanvrager of een kopie hiervan. De betaling voor de kippen gebeurt ter plaatse, gelieve gepast geld mee te brengen. De praktische info rond de bedeling vind je in Kramiek van mei 2018. Per gezin kunnen max. 2 kippen besteld worden.

Sluit je huis of bedrijf aan op de zon!

Vanaf 23 maart kan je als inwoner van Oost-Vlaanderen gratis en vrijblijvend inschrijven voor de derde groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Oost-Vlaanderen. Neem deel, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij aan een beter leefmilieu.

Vorig jaar organiseerde Provincie Oost-Vlaanderen een tweede groepsaankoop zonnepanelen. Meer dan 11.000 Oost-Vlamingen schreven zich in. Uiteindelijk werden ongeveer 3.000 installaties geplaatst wat overeen komt met 10 voetbalvelden aan zonnepanelen. Ook vandaag blijven zonnepanelen een erg interessante investering, die meer opbrengt dan spaargeld op de bank. Voor de derde keer krijg je de kans om ook via de Provincie Oost-Vlaanderen deel te nemen aan een groepsaankoop zonnepanelen.

Klimaatgezond Oost-Vlaanderen
De Provincie Oost-Vlaanderen heeft ervoor gekozen om deze groepsaankoop te organiseren om zo duurzame zonne-energie toegankelijker te maken voor haar inwoners. Door samen aan te kopen, verkrijgen we een scherp groepsvoordeel.
Deze groepsaankoop sluit naadloos aan bij de ambitie van de Provincie om samen met inwoners, organisatie, steden en gemeenten, bedrijven, ... werk te maken van een klimaatgezond Oost‑Vlaanderen. De Provincie wil de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Ze doet dit o.a. door maximaal in te zetten op energiebesparing en productie van hernieuwbare energie.

Ook onze gemeente ondersteunt dit initiatief. Lebbeke ondertekende op 21 december 2017 het Europese Burgemeestersconvenant en engageerde zich hierbij om de CO2-uitstoot met minstens 40 procent te verminderen tegen 2030 (ten opzichte van 2011).

Hoe werkt de groepsaankoop?

  1. Inschrijven: je kan tot en met 1 mei gratis en vrijblijvend inschrijven.
  2. Veiling: op 2 mei vindt de veiling plaats. Enkel leveranciers die het kwalificatieproces met positief resultaat hebben doorlopen, mogen deelnemen aan de veiling en hun scherpste prijs bieden.
  3. Persoonlijk voorstel op maat: vanaf 22 mei ontvang je een persoonlijk voorstel op basis van jouw inschrijvingsgegevens met een indicatie van jouw rendement.
  4. Jij kiest! Vind je het aanbod interessant? Alleen dan accepteer je het persoonlijk voorstel voor 30 juni.
  5. Installatie: Je gegevens worden doorgestuurd naar de winnende leverancier. Na een inspectie zal jouw zonnepanelensysteem geïnstalleerd worden.We streven ernaar om alle installaties af te ronden voor 1 februari 2019.

Wie kan deelnemen?
Alle inwoners van Oost-Vlaanderen die eigenaar zijn van het dak, of huurders die expliciete toestemming hebben van de eigenaar kunnen deelnemen. De groepsaankoop houdt rekening met een maximum van 10 kWp geïnstalleerd vermogen (dit komt overeen met ongeveer 40 panelen). Ook als kleine of middelgrote onderneming (KMO) of vereniging van mede-eigenaars (VME) kan je je inschrijven.

Lees meer: Sluit je huis of bedrijf aan op de zon!

Vorming: leven zonder eigen auto: kan dat?

Luc Vanheerentals leeft al heel zijn leven zonder auto. Zijn omgeving reageert vaak verbaasd. Luc interviewde honderd gezinnen die zonder auto leven. In zijn pas verschenen boek 50 ways to leave your car wisselt hij verhalen van autoloze burgers af met beleidsaanbevelingen. In het tweede deel van de avond kijken we naar alternatieven in Dendermonde. Welke autodeel-opties bestaan er al? Hoe kunnen we ons anders bewegen?

Op donderdag 15 maart vertelt hij je er vanaf 19.30u alles over in Jeugdhuis Zenith (Otterstraat 58, Dendermonde)
Inschrijven kan via deze link en is noodzakelijk uiterlijk 10 dagen voor de start van de activiteit.

Thermografische luchtfoto

Om een doeltreffend antwoord te kunnen bieden op het energieverlies via de daken van onze gemeente, heeft het gemeentebestuur beslist om een thermografische luchtfoto boven Lebbeke te laten uitvoeren. Een vliegtuig met een warmtecamera zal deze winter over het grondgebied vliegen, de gemaakte beelden zullen resulteren in een thermografische dakenscan, een warmtefoto van alle daken in Lebbeke. Aan de hand van de warmtefoto kan je inschatten hoe goed je dak geïsoleerd is. Veel daken zijn immers beperkt of niet geïsoleerd. Nochtans resulteert dakisolatie in een flinke besparing op je energiefactuur. Bovendien wil de gemeente inwoners stimuleren om werk te maken van dakisolatie om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De thermografische luchtfoto zal deze winter ’s nachts uitgevoerd worden. De exacte timing van uitvoering hangt af van een aantal belangrijke factoren: 

- Weersomstandigheden:
o    Geen neerslag gedurende 24 tot 36 uur voor de vlucht;
o    Geen bewolking (helder weer);
o    De afwezigheid van zon en mist wanneer men vliegt. Daarom moeten de vluchten in de vroege ochtend gebeuren of ’s nachts;
o    Buitentemperatuur die minder is dan 5°C op de grond;
o    Afwezigheid van sneeuw die de daken bedekt;
o    Droog weer en weinig wind.

- Toelating Belgocontrol

De gegevens van de thermografische luchtfoto worden in het voorjaar 2018 verwerkt en zullen in het najaar van 2018 tijdens een infomoment voorgesteld worden aan de burgers. Concrete informatie over dit infomoment wordt nog bekendgemaakt.

Naast het infomoment zal de thermografische luchtfoto ook te raadplegen zijn op de gemeentelijke website.
Inwoners die liever niet willen dat informatie rond hun woning op de website verschijnt, kunnen dit melden aan de milieudienst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze woningen zullen op de website gemaskeerd worden.

De gemeente gaat in dit project voor een gerichte en persoonlijke aanpak, zodat burgers ook persoonlijk kunnen worden geïnformeerd over de resultaten van de thermografische luchtfoto en individueel begeleid en geadviseerd worden met het oog op het eventueel uitvoeren van energiebesparende maatregelen in de woning.

Verdere communicatie rond het project ‘thermografische luchtfoto’ volgt zeker nog.