documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Mooimakers

Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten. Samen met jou. En om dit te bereiken moeten we niet eens zoveel inspanning doen: ons afval gewoon in de vuilnisbak gooien volstaat.

Net zoals thuis eigenlijk, want ook daar gooi je geen afval op de grond.

We willen overal aanwezig zijn om iedereen te motiveren geen zwerfvuil en sluikstort te veroorzaken!

Hou je zelf ook van een propere buurt en wil je anderen inspireren om het mooi te houden op straat? Haal dan je raamposter, sticker of raamkaartje bij de gemeentelijke diensten. Als je dit ophangt aan je gevel, raam, brievenbus,... maak je aan de voorbijgangers duidelijk dat ook jij houdt van een propere stoep. Bovendien levert dit niet alleen een mooie straat maar misschien ook propere ruiten op, want je kan een er een ruitenwasser voor een jaar mee winnen. Alle info vind je op www.mooimakers.be.

Zo zorgen we samen voor de mooiste zomer in jaren en hebben we nog meer redenen om buiten te komen!

Mooimakers

Zwaluwen: vrienden aan huis

Wat houden zwaluwen ervan om in de nabijheid van mensen te vertoeven!
Boerenzwaluwen vliegen onze stallen in en uit, huiszwaluwen nestelen onder onze dakgoten en gierzwaluwen zoeken gaatjes op in allerlei (oude) gebouwen. Door onze sloop-, bouw- en verbouwijver lijkt het wel alsof de liefde niet helemaal wederzijds is: poorten van schuren gaan dicht, gevels krijgen een strakke look zonder imperfecties of uitstekende partijen.

Weinig mensen weten dat ze met een paar kleine ingrepen hun ‘vrienden aan huis’ kunnen behouden. Door bij de timing van renovaties rekening te houden met het broedseizoen, bijvoorbeeld. Of door kunstnesten op te hangen. Aan de sluis aan de Dender in Denderbelle staat een prachtig voorbeeld van zo’n zwaluw-attente actie.

In de zomer van vorig jaar verrees hier een zwaluwtil met 20 kunstnesten en plaats voor nog eens 30 natuurlijke nesten. De hoop leeft dat deze zwaluwtil een nieuwe thuis wordt voor de huiszwaluwen die nu jaar na jaar nesten bouwen aan de sluishuisjes. Die huisjes verdwijnen wanneer Waterwegen & Zeekanaal haar grote werkzaamheden aan de sluis aanvat. Daarom voorzag W&Z met de hulp van Regionaal Landschap Schelde-Durme deze alternatieve woonst. Om de zwaluwen de weg te tonen naar de zwaluwtil, ontwikkelden Lebbekenaars Josse De Vos en Yvan Delplanque een eigen geluidsinstallatie op zonne-energie. Die spelen elk uur een kwartier lang zwaluwgeluiden af. Kom gerust eens luisteren en ontdek of de eerste bewoners al zijn aangekomen…

Ben je benieuwd hoe jij huiszwaluwen, boerenzwaluwen of gierzwaluwen kan helpen? Surf dan naar de website van Regionaal Landschap Schelde-Durme: www.rlsd.be > wat > planten & dieren > zwaluwen.

zwaluwtil denderbelle geluidsinstallatie  zwaluwtil denderbelle geluidsinstallatie1  

Misverstand – veranderen van energieleverancier kost geld

16% van de Vlamingen denkt onterecht dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Veranderen van leverancier is gratis. Je nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met je huidige leverancier. Je moet enkel een nieuw elektriciteits- en/of aardgascontract sluiten.

De verwarring is mogelijk te verklaren door het volgende: in hun algemene voorwaarden vermelden sommige leveranciers (Essent.be, Octa+ en Mega) dat de vaste vergoeding verschuldigd is per begonnen jaar. Als je dan als consument je contract voortijdig beëindigt, moet je toch de volledige jaarlijkse vergoeding betalen. Er zijn grote verschillen in de bedragen van de vaste vergoeding. Vraag daarom naar de algemene voorwaarden van je leverancier.

Via www.vtest.be kan je zien wat de vaste vergoeding is van alle aangeboden elektriciteits- en aardgascontracten. Klik daarvoor in de resultatentabel in de kolom “Totale kostprijs op jaarbasis” op ‘Meer’.

Als je kiest voor de goedkoopste energiecontracten bespaar je tot 278 euro per jaar op je energiefactuur!

Alle informatie op www.vreg.be.

Sluit je huis of bedrijf aan op de zon!

147391611 7905 groepsaankoop zonnepanelen particulieren webbanner 720 x 200 pixels

Vanaf 31 maart kan je als inwoner van Oost-Vlaanderen gratis en vrijblijvend inschrijven voor de tweede groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Oost-Vlaanderen. Neem deel, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij aan een beter leefmilieu.

Vorig jaar organiseerde Provincie Oost-Vlaanderen voor de eerste keer een groepsaankoop zonnepanelen. Meer dan 10.000 Oost-Vlamingen schreven zich in. Uiteindelijk werden meer dan 2.800 installaties geplaatst wat overeenkomt met 12 voetbalvelden aan zonnepanelen. Ook vandaag blijven zonnepanelen een erg interessante investering, die meer opbrengt dan spaargeld op de bank. Voor de tweede keer krijg je de kans om ook via de Provincie Oost-Vlaanderen deel te nemen aan een groepsaankoop zonnepanelen.

Klimaatgezond Oost-Vlaanderen
De Provincie Oost-Vlaanderen heeft ervoor gekozen om deze groepsaankoop te organiseren om zo duurzame zonne-energie toegankelijker te maken voor haar inwoners. Door samen aan te kopen, verkrijgen we een scherp groepsvoordeel.

Deze groepsaankoop sluit naadloos aan bij de ambitie van de Provincie om samen met inwoners, organisatie, steden en gemeenten, bedrijven, ... werk te maken van een klimaatgezond Oost‑Vlaanderen. De Provincie wil de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Ze doet dit o.a. door maximaal in te zetten op energiebesparing en productie van hernieuwbare energie.

Ook Lebbeke ondersteunt dit initiatief.

Hoe werkt de groepsaankoop?

  1. Inschrijven: je kunt je tot en met 9 mei gratis en vrijblijvend inschrijven.
  2. Veiling: op 10 mei vindt de veiling plaats. Enkel leveranciers die het kwalificatieproces met positief resultaat hebben doorlopen, mogen deelnemen aan de veiling en hun scherpste prijs bieden.
  3. Persoonlijk voorstel op maat: vanaf 29 mei ontvang je een persoonlijk voorstel op basis van jouw inschrijvingsgegevens met een indicatie van jouw rendement.
  4. Jij kiest! Vind je het aanbod interessant? Alleen dan accepteer je het persoonlijk voorstel voor 30 juni.
  5. Installatie: Je gegevens worden doorgestuurd naar de winnende leverancier. Na een inspectie zal jouw zonnepanelensysteem geïnstalleerd worden.We streven ernaar om

alle installaties af te ronden voor 1 januari 2018.

Wie kan deelnemen?
Alle inwoners van Oost-Vlaanderen die eigenaar zijn van het dak, of huurders die expliciete toestemming hebben van de eigenaar kunnen deelnemen. De groepsaankoop houdt rekening met een maximum van 10 kWp geïnstalleerd vermogen (dit komt overeen met ongeveer 40 panelen). Ook als kleine of middelgrote onderneming (KMO) of vereniging van mede-eigenaars (VME) kan je je inschrijven.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?
Onuitputtelijke energiebron
De zon is een onuitputtelijke bron van energie. In tegenstelling tot schaarse grondstoffen zoals olie, gas en steenkool.

Besparen op energiekosten
Met zonnepanelen wek je zelf je energie op. Daardoor bespaar je jarenlang op je energiekosten. Gemiddeld is een installatie op minder dan 10 jaar terugverdiend. Ook vandaag blijven zonnepanelen een erg interessante investering, die meer opbrengt dan spaargeld op de bank. Daarna betaal je minstens 15 jaar een veel lagere elektriciteitsrekening.

Grotere onafhankelijkheid
Hoe meer stroom jouw zonnepanelen opleveren, hoe minder stroom je nodig hebt van je energieleverancier.

Vermindering CO2-uitstoot
Door te kiezen voor zonnepanelen draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en aan een klimaatgezond Oost-Vlaanderen.

Meer info
Voor meer informatie over dit initiatief, surf naar www.oost-vlaanderen.be/zonnepanelen, bel naar het gratis nummer 0800 26 803 (werkdagen van 9 tot 17 uur) of e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wildlife Taxi Team Sint-Niklaas zoekt dierentransporteurs

DSC 0033Wat doe je als je een gewonde egel vindt? Of een vogel met een gebroken vleugel? Dan ga je met het dier naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC).

In de regio Waasland en Dender is dat het VOC van Kieldrecht en Malderen. Samen met de andere opvangcentra in Vlaanderen vangen zij jaarlijks circa 30.000 noodlijdende wilde dieren op. De dieren worden er behandeld en krijgen de juiste voeding en medicijnen. Na een korte revalidatie kan gemiddeld 60% met de grootste overlevingskansen in de natuur worden vrijgelaten.

Jaarlijks krijgen de VOC’s heel wat meldingen uit de regio Waasland en Dender. Voor de opvangcentra is het echter niet altijd mogelijk om een dier bij je thuis op te halen. Maar wat als je zelf ook niet de mogelijkheid hebt om het dier naar een VOC over te brengen?

Een nieuwe lokale afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen werkt aan de oplossing. Zij werkt aan een stevig vertakt vrijwilligersnetwerk van chauffeurs en dispatchers in de regio Sint-Niklaas, gedoopt onder de naam Wildlife Taxi Team, kortweg WTT. Dit netwerk van vrijwilligers staat in voor het afhandelen van meldingen, het geven van advies en het overbrengen van noodlijdende wilde dieren naar het dichtstbijzijnde VOC. Iedereen die een noodlijdend dier in de regio Waasland en Dender vindt en het zelf niet naar een opvangcentrum kan brengen, kan een beroep doen op het WTT. In de provincie Vlaams-Brabant is al sinds 2012 een WTT-netwerk actief én een groot succes.

Om de kleine, maar krachtige groep verder uit te bouwen zijn we nog naarstig op zoek naar enthousiastelingen die als chauffeur (om dieren te transporteren) of als dispatcher (om in te staan voor de telefoonpermanentie) de handen uit de mouwen willen steken. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor een goede omkadering en opleiding. Als vrijwilliger sta je er dus niet alleen voor.

Heb jij een hart voor wilde dieren en woon je in de regio?

Heb jij tijd om zo nu en dan een hulpbehoevend dier naar een VOC te brengen of telefonisch advies te geven over noodlijdende wilde dieren?

Dan ben jij voor ons de geknipte persoon. Mail je contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mail) naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer weten? Contacteer ons via e-mail of bel  Christel Van Marcke – 0486/56 79 24.