documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Betaal minder voor groene stroom

groepsaankoop

Wil jij besparen op je energiefactuur en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een beter klimaat? Doe dan mee met de achtste groepsaankoop voor groene stroom en aardgas van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Schrijf je vóór 5 februari 2019 in via www.samengaanwegroener.be. Inschrijven kan vanaf 3 december 2018 en is gratis en volledig vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod met een prijs, berekend op jouw opgegeven verbruik. Vind je het voorstel interessant, dan accepteer je het aanbod tot en met 30 april 2019. De Provincie regelt de overstap naar je nieuwe leverancier.

Goedkopere energie via groepsaankoop
Met deze groepsaankoop ondersteunt de Provincie Oost-Vlaanderen haar inwoners bij de overstap naar groene en scherp geprijsde energie. Door een grote groep geïnteresseerden samen te brengen, kan de Provincie een lage prijs bedingen voor groene elektriciteit en gas. De leverancier die tijdens de energieveiling op 5 februari de beste prijs kan bieden, is de winnaar. Hoe meer deelnemers, hoe groter de korting. Bedrijven, zelfstandigen en verenigingen met een beperkt verbruik kunnen ook deelnemen.

Dankzij de vorige groepsaankoop konden meer dan 36.500 Vlaamse gezinnen en meer dan 1.200 bedrijven respectievelijk gemiddeld 206 en 305 euro besparen op hun energiefactuur. Ook dit jaar is het doel weer zoveel mogelijk Oost-Vlamingen groene, goedkope energie aan te bieden.

Jouw gemeente werkt mee
Ook Lebbeke ondersteunt dit initiatief. Wie hulp wil bij zijn inschrijving, kan terecht bij het gemeenteloket. Neem zeker je laatste jaarafrekening mee! Daarin staan immers alle gegevens die we nodig hebben om jouw inschrijving in orde te brengen.

Meer info:
Gratis infolijn: 0800 76101 (werkdagen van 9 tot 20 uur) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gemeenteloket: milieudienst, Leo Duboisstraat 44 te Lebbeke. Elke werkdag van 8.30u tot 12u en dinsdag van 13u tot 17u. Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 052/46 82 47.

Doe eens een bod op een container hout!

Het gemeentebestuur van Lebbeke verkoopt 1 lot brandhout aan de hoogste bieder. Het lot bestaat uit brandhout van verschillende soorten loofbomen, waaronder populier, wilg, els,…. Het hout heeft verschillende lengtes en diameters. Hieronder kan je een foto vinden. Je kan het ook bekijken na afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 052/46 82 47.

Je kan voor het lot schriftelijk een bod indienen tot en met maandag 7 januari 2019 bij de milieudienst, Leo Duboisstraat 44 te 9280 Lebbeke of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Enkel een totaalbedrag wordt aanvaard. Prijzen per stère, per m³, … worden niet aanvaard. Het schepencollege doet de toewijzing. Het hout wordt door de technische dienst bij de hoogste bieder thuis gebracht tot aan de straatzijde. De levering is gratis voor inwoners van het grondgebied Lebbeke. Voor andere bieders geldt een tarief van 60 euro per uur. Zelf afhalen is niet mogelijk.

hout

Wil jij een knotter inschakelen?

het is weer knottijd c RLSDNu de bomen hun blaadjes verloren hebben, treden de knotters in actie!
Deze stoere heren en dames ontfermen zich over bomen wiens takken gemiddeld om de vijf jaar moeten worden afgezet: knotbomen. Gebeurt dit niet, dan dreigen de forse takken af te scheuren en dat kan de boom fataal worden. Dankzij knotters blijven de knotbomen, zo typisch voor onze streek, in het landschap bestaan. Daar zijn ook talloze dieren, zoals steenuilen en vleermuizen, hen dankbaar voor. En de knotters zelf? Die zien hun inspanningen beloond met een mooie hoeveelheid brandhout die ze gratis mee naar huis mogen nemen.

Heb jij knotbomen, maar ontbreekt de tijd om ze te beheren? En gaat het om minstens 5 exemplaren die de laatste 5 jaar niet beheerd zijn? Maak jouw knotopdracht dan kenbaar op www.goedgeknot.be. Via dit online platform brengt Regionaal Landschap Schelde-Durme jou in contact met knotters uit jouw regio. Bij interesse neemt een vrijwilliger contact met jou op en kunnen jullie verdere afspraken maken.

Dit project is een van de vele manieren waarop Regionaal Landschap Schelde-Durme zich samen met vele partners in 21 gemeenten inspant voor landschap, natuur en erfgoed.
Info: Katrien Devriendt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09 210 90 51.

Is je dak goed geïsoleerd? Bekijk de thermografische luchtfoto

warmtefotoHoe werkt het?
Een vliegtuig met een warmtecamera vloog in de nacht van 5 februari 2018 over het grondgebied. Het resultaat van de gemaakte beelden is een thermografische dakenscan, een warmtefoto van alle daken in Lebbeke, met een classificatie van warmteverlies in zes duidelijke kleuren. 
Op de thermografische luchtfoto kan je dus zien hoeveel warmte via de daken van de huizen verloren gaat. Dit geeft een indicatie voor de mate waarin een dak geïsoleerd is. Een beter geïsoleerd dak zorgt voor meer comfort en kan voor een flinke besparing op de energiefactuur zorgen. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo draag ook jij een steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan.

Thermografische kaart
Benieuwd naar het warmteverlies van jouw dak? Via de dakenscan kan je zien of er veel of weinig warmte ontsnapt langs je dak.

Geef je adres in in de zoekfunctie en jouw woning verschijnt centraal op het scherm.

Hoe roder het dak op de kaart wordt weergegeven, hoe meer warmte er verloren gaat. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatie van het dak, bijvoorbeeld bij niet gebruikte ruimtes onder het dak, het gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking of de aanwezigheid van zonnepanelen. Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen en nuttige tips over de dakenscan. 

Een juiste interpretatie is van belang om correcte conclusies te trekken. Als er vragen of onduidelijkheden zijn over de interpretatie, kom dan zeker langs op de milieudienst. Je kan een afspraak maken om samen de resultaten van de thermografische luchtfoto te bekijken. Dit kan elke dinsdag van 8.30u tot 12u en van 13u tot 17u en elke donderdag van 8.30u tot 12u.
Een afspraak kan je maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 052/46 82 47.

Lees meer: Is je dak goed geïsoleerd? Bekijk de thermografische luchtfoto

Nieuwe regels gft-afval

Wat verandert er aan de sorteerregels voor gft-afval?

Vanaf januari 2019 kunnen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het gft-afval:
- keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk)
- vlees- en visresten
- schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen)
- vaste zuivelproducten (bv. kaas)
- eieren, eierschalen
- mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn...)

Opgelet
Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. Voor thuiscompostering verandert er niets aan de huidige sorteerregels.

Concreet
Wat mag er WEL bij het gft afval:

 • Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen
 • Dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten
 • Broodresten
 • Koffiedik, papieren koffiefilter
 • Papier van keukenrol
 • Noten, pitten
 • Vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…)
 • Vaste zuivelproducten
 • Eieren, eierschalen
 • Fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel)
 • Kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond)
 • Schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout 
 • Mest van kleine huisdieren

Wat mag NIET bij het gft afval:

 • Vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie,…)
 • Sauzen, vet en oliën (uitgezonderd gerechten waar een klein aandeel saus in zit)
 • Theezakjes en koffiepads
 • Behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel)
 • Beenderen en dierlijk (slacht)afval
 • Dierenkrengen
 • Schelpen van mosselen, oesters, …
 • Kattenbakvulling en vogelkooizand
 • Mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden
 • Stof uit de stofzuiger
 • Wegwerpluiers en ander hygiëne-afval
 • Aarde en zand
 • Kurk
 • Asresten, houtskool
 • Plastiek, glas, metalen
 • Grof ongesnipperd snoeihout, dikke takken