documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Betaal minder voor groene stroom

Wil jij besparen op je energiefactuur en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een beter klimaat? Doe dan mee met de zevende groepsaankoop voor groene stroom en aardgas van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Schrijf je vóór 8 februari 2018 in via www.samengaanwegroener.be. Inschrijven kan vanaf 27 november en is gratis en volledig vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod met een prijs, berekend op jouw opgegeven verbruik. Vind je het voorstel interessant, dan accepteer je het aanbod tot en met 30 april 2018. De provincie regelt de overstap naar je nieuwe leverancier.

Prijs elektriciteit fors toegenomen
In de eerste helft van 2017 is de jaarlijkse elektriciteitsrekening voor gezinnen in Vlaanderen met maar liefst 350,40 euro gestegen in vergelijking met januari 2015.[1] Die stijging is te wijten aan de afschaffing van gratis elektriciteit, de stijging van de bijdrage voor het energiefonds, de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 21% en een stijging van de distributienettarieven.

Bovendien heeft maar liefst 66% van de inwoners van Vlaanderen 1 van de 10 duurste elektriciteitsproducten in België, slechts 9% heeft het 1 van de 5 goedkoopste elektriciteitsproducten. Voor aardgasproducten ligt dit respectievelijk op 47% en 6%.[2]

Goedkopere energie via groepsaankoop
Met deze groepsaankoop ondersteunt de Provincie Oost-Vlaanderen haar inwoners bij de overstap naar groene en scherp geprijsde energie. Door een grote groep geïnteresseerden samen te brengen, kan de provincie een lage prijs bedingen voor groene elektriciteit en gas. De leverancier die tijdens de energieveiling op 8 februari de beste prijs kan bieden, is de winnaar. Hoe meer deelnemers, hoe groter de korting. Bedrijven, zelfstandigen en verenigingen met een beperkt verbruik kunnen ook deelnemen.

Dankzij de vorige groepsaankoop konden meer dan 34.000 Vlaamse gezinnen en meer dan 1.200 bedrijven respectievelijk gemiddeld 193 en 294 euro besparen op hun energiefactuur. Ook dit jaar is het doel weer zoveel mogelijk Oost-Vlamingen groene, goedkope energie aan te bieden.

Jouw gemeente werkt mee
Ook Lebbeke ondersteunt dit initiatief, al voor de zevende keer op rij. Wie hulp wil bij zijn inschrijving, kan terecht bij het gemeenteloket. Neem zeker je laatste jaarafrekening mee! Daarin staan immers alle gegevens die we nodig hebben om jouw inschrijving in orde te brengen.

Meer info
Gratis infolijn: 0800 76101 (werkdagen van 9 tot 20 uur)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Gemeenteloket: milieudienst, Leo Duboisstraat 44 te Lebbeke.
Elke werkdag van 8.30u tot 12u en dinsdag van 13u tot 17u. Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 052/46 82 47.

 

Samen gaan we groener 

[1] Gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik van 3.500kWh met een tweevoudige meter (dag: 1.600 kWh, nacht: 1.900 kWh)

[2] Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas. Studie (F)1626

Vijfde grote zwerfvuilactie

mooimakersOp zaterdag 7 oktober 2017 wordt in onze gemeente voor de vijfde keer een grote schoonmaakactie georganiseerd waarbij het zwerfvuil moet verdwijnen! Samen met onze verenigingen, wijkcomités, vriendengroepen en alle burgers gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil. Iedereen die zich geroepen voelt om een steentje bij te dragen aan een propere gemeente kan deelnemen aan de actie. 

In de voormiddag, tussen 9u en 12u, kunnen de deelnemers materiaal afhalen bij de milieudienst, Leo Duboisstraat 44 te Lebbeke. Er worden vuilniszakken, fluohesjes, handschoenen en grijpers voorzien. Daarna kan iedereen aan de slag. Op de parking aan de technische dienst zal een grote container geplaatst worden waar de volle vuilniszakken gedeponeerd kunnen worden. Daarnaast organiseert de technische dienst een ophaling aan de verschillende kerken van de gemeente tussen 17u en 18u. Om 18u vindt een kleine receptie plaats in de vergaderzaal van CC De Biekorf waarbij iedere deelnemer een verrassingspakket met cadeaubon ontvangt.

Voor deze actie wordt een aparte verzekering afgesloten zodat iedereen met een gerust hart op pad kan.

Aan de geïnteresseerden vragen wij om vooraf in te schrijven: bezorg je naam (of die van je vereniging), adres, telefoonnummer en de straten die je wil opruimen aan de milieudienst, Flor Hofmanslaan, via 052/46 82 47 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mooimakers

Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten. Samen met jou. En om dit te bereiken moeten we niet eens zoveel inspanning doen: ons afval gewoon in de vuilnisbak gooien volstaat.

Net zoals thuis eigenlijk, want ook daar gooi je geen afval op de grond.

We willen overal aanwezig zijn om iedereen te motiveren geen zwerfvuil en sluikstort te veroorzaken!

Hou je zelf ook van een propere buurt en wil je anderen inspireren om het mooi te houden op straat? Haal dan je raamposter, sticker of raamkaartje bij de gemeentelijke diensten. Als je dit ophangt aan je gevel, raam, brievenbus,... maak je aan de voorbijgangers duidelijk dat ook jij houdt van een propere stoep. Bovendien levert dit niet alleen een mooie straat maar misschien ook propere ruiten op, want je kan een er een ruitenwasser voor een jaar mee winnen. Alle info vind je op www.mooimakers.be.

Zo zorgen we samen voor de mooiste zomer in jaren en hebben we nog meer redenen om buiten te komen!

Mooimakers

Verbod voor particulieren op het gebruik van glyfosaat

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, heeft de Vlaamse regering op vrijdag 14 juli 2017, beslist dat het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat door particulieren verboden is. Dit verbod ging in op 19 juli 2017.

Wat houdt het verbod in?
Op terreinen gebruikt door particulieren mogen geen glyfosaathoudende pesticiden meer toegepast worden door amateurgebruikers. Professionele gebruikers mogen dit nog wel. De particulier mag al sinds 1 januari 2015 geen pesticiden (alle soorten) meer gebruiken op het trottoir en op de bermen.

Waarom dit verbod?
Bij het gebruik van glyfosaat bestaan er risico’s voor de gezondheid en het milieu. Bij een correct gebruik en met het dragen van beschermende kledij en handschoenen zijn de risico’s klein. Onderzoek toont aan dat amateurgebruikers zich niet altijd houden aan de gebruiksvoorschriften en veiligheidsvoorschriften. Dat zorgt voor een groter risico voor milieu en gezondheid. Bovendien was in april 2017 onduidelijkheid ontstaan over de impact van glyfosaat op mens en leefmilieu.

Professionele gebruikers zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog wel producten met glyfosaat gebruiken. Zij beschikken over de nodige opleiding en uitrusting om producten met glyfosaat veilig toe te passen.

Handhaving
Handhaving van het besluit duurzaam gebruik van pesticiden en dus ook van het verbod op gebruik van glyfosaat is opgenomen in het milieuhandhavingsbesluit. Dit maakt dat de lokale toezichthouders (milieuambtenaar of lokale politie) bevoegd zijn voor het toezien op de naleving van het verbod.

Tuinieren zonder pesticiden kan!
Ondanks een verbod op het gebruik van glyfosaat kan je problemen met onkruid voorkomen door een doordacht ontwerp en aanleg. Zie: https://www.zonderisgezonder.be/aanleg-en-ontwerp/leidraad-pesticidenvrij-ontwerpen

Tips zijn te vinden op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Elke situatie waar glyfosaat voor gebruikt kon worden kan je ook zonder pesticiden oplossen via de bestrijdingsgids op www.zonderisgezonder.be/bestrijdingsgids.