documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Groepsaankopen!

groepsaankopenWil je besparen op je energieverbruik? Je milieuvriendelijk verplaatsen én de files vermijden? Dan krijg je nu een uitgelezen kans om dit te doen!
In samenwerking met energiehuis BEA organiseert Lebbeke verschillende groepsaankopen om energiekosten te verminderen, het leven aangenamer te maken en het milieu te sparen: zonnepanelen en zonneboilers, spouw- of buitenmuurisolatie en elektrische fietsen! Schrijf je vanaf 24 februari vrijblijvend in!

Items
Met zonnepanelen of een zonneboiler zal je gebruik maken van de "gratis energie" die de zon ons levert. Hiermee kan je bruikbare stroom of warm water opwekken. Daardoor zal je huis minder energie verbruiken!
Of heb je plannen om je huis beter te isoleren? Dan kan je kiezen voor spouw- of buitenmuurisolatie. Daardoor zal de warmte beter in je huis blijven en kan de koude niet binnen. Resultaat: een lager energieverbruik, duurzamer leven en weinig warmteverlies. Bovendien wordt je huis meer waard.

Met de elektrische fiets kan je comfortabel de files vermijden en vervuilende brandstof besparen. Bovendien is er ook de mogelijkheid om plooifietsen en bakfietsen aan te kopen, al dan niet elektrisch. Hierdoor is er voor elk wat wils in dit fietsenaanbod.

Inschrijven
Aarzel niet en surf vanaf 24 februari naar de website www.energiegroepsaankoop.be/bea of contacteer energiehuis BEA (de overkoepelende energiedienst voor uw regio) op 0800/930 30 voor meer info rond deze actie! Vorige edities leverden aanzienlijke kortingen op voor de deelnemers. Interesse? Mis deze kans dan niet en schrijf je in vóór eind maart !

Zwerfvuilpeter of – meter: iets voor jou?

Zwerfvuil en sluikstorten zijn echte plagen geworden. Ondanks diverse sensibiliseringsacties en eenmalige opruimacties door de lokale bevolking en verenigingen blijft het dweilen met de kraan open. Het is dus nodig om het radicaal over een andere boeg te gooien.
Daarom dit nieuwe initiatief: een systeem met meters en peters die zich willen engageren om in een vooraf afgesproken gebied regelmatig het zwerfvuil op te ruimen en die bereid zijn om sluikstorten in hun straat te melden. Uiteraard zorgt de gemeente voor de nodige materialen en voor het opruimen van de sluikstorten. Via een jaarlijks weerkerende attentie wil de gemeente deze meters en peters bedanken voor hun inzet.

Wat wordt er van de peters en meters verwacht?
Zwerfvuilpeters en -meters ruimen, op vrijwillige basis, zwerfvuil op langs openbare straten, wegen en pleinen.
Je bepaalt zelf waar, wanneer en met welke frequentie je zwerfvuil opruimt (wel minstens vier keer per jaar). Aan de milieudienst geef je door langs welke straten, wegen en zones je zwerfvuil ruimt.

Zwerfafval verzamel je in de daarvoor voorziene witte ‘zwerfvuilzakken’. Andere zakken mogen hiervoor niet gebruikt worden. Eigen afval mag je niet in deze zakken steken. Extra zwerfvuilzakken kan je steeds bij de gemeente verkrijgen.
De volle witte vuilzakken laat je achter op een plaats die met de wagen bereikbaar is. Je laat weten aan de milieudienst waar en wanneer het ingezamelde afval kan opgehaald worden.

Ruim sluikstort of grote stukken afval niet op. Verwittig de milieudienst als je dit opmerkt.

Als vrijwilliger ontvang je een paar handschoenen, een grijper, een fluo-hesje en witte zwerfvuilzakken. Wanneer je wenst te stoppen als vrijwilliger, bezorg je dit materiaal terug aan de gemeente.
Je ontvangt jaarlijks ook een attentie van de gemeente voor je inzet.

Draag je steentje bij en word zwerfvuilpeter- en meter van je buurt. Inschrijven kan bij de gemeentelijke milieudienst op het nummer 052/46 82 47 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

AIRbezen meten fijn stof in de provincie Oost-Vlaanderen

aardbeienAardbeien en fijn stof? Op het eerste gezicht een ongewone combinatie… Toch worden aardbeiplantjes al enkele jaren ingezet via het project AIRbezen om de concentratie fijn stof - meer bepaald de uitstoot door het verkeer - te meten op diverse locaties. Binnenkort zal dat gebeuren in heel Oost-Vlaanderen. En jij kan er misschien wel aan meewerken…

9.000 aardbeiplanten
In maart 2017 zullen in de hele provincie Oost-Vlaanderen ruim 9.000 aardbeiplanten verdeeld worden. Gedurende meer dan twee maanden zullen deze plantjes verkeergerelateerd fijn stof op hun bladeren verzamelen.  Dit kan gebeuren op de vensterbanken, aan de schoolpoort, in een woonwijk, een industriezone, een natuurgebied, enz. Per stad of gemeente zijn er minstens 100 stuks te verdelen. Na afloop worden de bladstalen geanalyseerd door de Universiteit van Antwerpen.

AIRbezen is een project georganiseerd door beweging.net, CM Waas en Dender en CM Midden-Vlaanderen in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Vorming Plus en de provincie Oost-Vlaanderen, ondersteund door de gemeente Lebbeke. Het AIRbezenproject wil zowel de mensen sensibiliseren rond de problematiek van fijn stof als de luchtkwaliteit van de volledige provincie in kaart brengen. Alvast een primeur op dergelijke grote schaal. 

Interesse?
Wil je ook zo’n aardbeiplantje aan uw woning plaatsen? Dat kan, want voor deze meting doet het project AIRbezen beroep op jou. In iedere stad of gemeente kunnen geïnteresseerden zich gedurende de hele maand februari 2017 inschrijven op de website www.AIRbezen.be.
Op 25 maart 2017, meteen ook de start van het project, zullen de aardbeiplantjes lokaal verdeeld worden.  Per gemeente worden er minstens 100 stuks verdeeld. Wanneer er meer inschrijvingen zijn, zullen de meest interessante locaties geselecteerd worden.

Succesvolle zwerfvuilactie!

Op woensdag 5 oktober gingen de Lebbeekse basisscholen met 340 leerlingen op pad om afval te rapen. Op zaterdag 8 oktober namen 40 vrijwilligers deel aan de actie.
Er werd maar liefst 1020 kg zwerfvuil opgehaald!

20161008 181251

Knotboom zoekt knotter zoekt knotboom

knotboom c lydia brackeAl eeuwenlang staan ze er, knoestig langs akkers en weiden. Ook in Lebbeke vormen ze een vertrouwd beeld in het landschap: knotbomen. Om deze oudjes gezond te houden, hebben ze nood aan regelmatig onderhoud. Daarvoor bracht Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) een team van houtzoekers samen. Zij komen gratis knotbomen knotten, in ruil voor het brandhout.

Om deze winter nog meer knotbomen te kunnen verzorgen, zoekt het Regionaal Landschap extra houtzoekers.
Speciaal voor kandidaat-houtzoekers vindt op zaterdag 3 december 2016 een gratis knotcursus plaats in Lebbeke. De cursus combineert een theoretische voormiddag (9 tot 12 uur) met een praktijkgerichte namiddag (13 tot 16 uur). Wie dat kan, brengt liefst een kettingzaag en veiligheidskledij mee. ’s Middags worden er broodjes en drankjes voorzien. Heb je interesse, dan kan je je inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 052/33 89 11.

Heb je ten minste vijf te onderhouden knotbomen zoals knotwilgen en knotelzen?
Met takken die minstens vijf jaar oud zijn? Of houtkanten met takken van vijf tot tien jaar oud? En wil je een beroep doen op het houtzoekersteam van RLSD? Geef dan jouw naam en voornaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, alsook het aantal te beheren bomen en hun locatie door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 052/33 89 11. De knotteres beginnen eraan op 1 november, dus aarzel niet ons te contacteren.

Info: www.rlsd.be (wat > planten & dieren > knotbomen & houtzoekers).