11 september: Open Monumentendag

Gepubliceerd op donderdag 28 juli 2022 9.44 u.
Thema van de Open Monumentendag dit jaar is 'duurzaamheid' en dat gaat veel verder dan je denkt!

Wat is er te doen?

Rondleidingen in het Huis van Licht

Wat?

Vijf jaar geleden kochten Priscilla en Els de oude pastorie van Denderbelle. Ze wilden van dit prachtige pand een plaats maken waar mensen een tweede thuis kunnen vinden en kunnen ontsnappen aan de ratrace van elke dag. 
Ze maakten de voor hen evidente keuze om de pastorie bio-ecologisch te verbouwen, met respect voor mens en natuur. 3,5 jaar later is het Huis van Licht veel meer dan een gebouw, het is een plek om te verbinden, met jezelf en met elkaar. Een plek om samen te komen in de prachtige natuurlijk verbouwde zalen, rustgevende tuin en leefruimtes.

Iedereen is er welkom. Neem zeker een kijkje op www.hethuisvanlicht.be en www.harmonicegg.be

Praktisch:

Rondleidingen om 10u, 12u, 14u en 16u. Maximum 15 deelnemers per rondleiding. Inschrijven is verplicht en kan vanaf 1 augustus via cultuurdienst@lebbeke.be of 052/46 82 79.

Vanaf 16 jaar.

Filmvertoning, tentoonstelling en verhalenroute in de Kerk van de Minnestraat

Wat?

De toekomst van de kerk van 't Kroïs ligt op dit ogenblik nog niet definitief vast. Buurtatelier Het Lab Gods werd enkele jaren geleden opgericht door een aantal mensen uit de parochie en het verenigingsleven om de toekomst van het gebouw te verzekeren. Er werden al heel wat initiatieven ontplooid om zoveel mogelijk mensen en verenigingen uit de wijk te betrekken bij de toekomst van het kerkgebouw.
Ook tijdens deze Open Monumentendag, met het toepasselijke thema "Duurzaamheid", slaat het Lab Gods de handen in mekaar met het gemeentebestuur en worden enkele activiteiten in het gebouw georganiseerd.
  • Vertoning van de film “The Great Green Wall” met inleiding door Avansa over het project Toren-breed. Om 10.30u, 13.30u en 16u in de Winterkapel.
  • “Droom mee over de toekomst van de kerk”: aan kinderen, scholen, (jeugd)verenigingen, volwassenen wordt opgeroepen om mee te dromen over de toekomst van de kerk en dit in een tekening of schets te gieten. Op OMD worden al deze ideeën tentoongesteld in de kerk.
  • Kortverhalen die a.h.v. QR-codes kunnen beluisterd worden doorheen de kerk. Hiervoor werken wij samen met Conny Tielemans, leerkracht in onze academie, en haar leerlingen.
  • De toog in de kerk wordt de hele dag uitgebaat door de vrijwilligers van het Lab Gods.

Meer weten over het Lab Gods en hun activiteiten? Neem dan een kijkje op www.hetlabgods.be.

Praktisch:

Reserveren is niet nodig, iedereen is welkom op 11 september tussen 10u en 18u.

Meedromen over de toekomst van de H. Kruiskerk

Wat?

Wij jij van de kerk in de Minnestraat een bioscoop maken? Een subtropisch zwembad of een bibliotheek? Een museum misschien? Of gewoon een leuke ontmoetingsplaats? Geen enkel idee is te gek!

Denk na, fantaseer erop los en zet jouw idee om in een tekening of schets. Alleen, of samen met je klas of vereniging. Bezorg je ideeën voor woensdag 7 september aan de cultuurdienst of aan een lid van het Lab Gods.

Op Open Monumentendag worden alle ideeën, tekeningen en schetsen tentoongesteld in de kerk. Iedereen is welkom op de tentoonstelling tussen 10u en 18u.

In de buurt

Ook in heel wat buurgemeenten wordt Open Monumentendag gehouden. Alle info vind je hier.