112 BE, de app die levens redt

Gepubliceerd op vrijdag 10 maart 2023 14.05 u.
Jij kan levens redden door de app 112 BE op uw gsm te installeren. Met één klik op de knop krijg je toegang tot de verschillende hulpdiensten. Voordeel daarbij is dat ze ook direct jouw locatie kunnen achterhalen.

Nieuw in de app: e-loket 1722.be en telefoonnummer 1722

Bovendien heeft de app er sinds kort ook een nieuwe functie bij.

Als je bij storm of wateroverlast hulp nodig hebt, maar er niemand in levensgevaar is, dan kan je het e-loket www.1722.be (permanent beschikbaar) of het telefoonnummer 1722 (wanneer dat preventief wordt geactiveerd) gebruiken om een interventie van de brandweer te vragen. Vanaf nu zijn zowel dit e-loket als het telefoonnummer ook beschikbaar via de app 112 BE. Deze bijkomende functionaliteit zorgt ervoor dat het noodnummer 112 voorbehouden blijft voor levensbedreigende situaties en niet overbelast geraakt bij storm of wateroverlast.

Opgelet: wees geduldig als je beslist om te bellen naar 1722, want het is mogelijk dat er bij noodweer veel burgers tegelijk bellen. Bel ook niet terug om te weten wanneer de hulpdiensten zullen aankomen. Het e-loket zal altijd de meest efficiënte manier zijn om brandweerhulp bij noodweer voor niet-levensbedreigende situaties te vragen.

Hoe ziet deze wijziging eruit?

Het startscherm van de app 112 BE wijzigt niet. Op het eerste scherm kan je klikken op één van de icoontjes ziekenwagen, brandweer of politie (afhankelijk van de dringende hulp die je nodig hebt). Op deze pagina kom je via het pijltje naar rechts op een twee scherm terecht. Daar kan je kiezen of je – bij voorkeur – doorverwezen wordt naar het e-loket www.1722.be of dat je – indien het noodnummer werd geactiveerd – naar 1722 wenst te bellen.

Meer info: www.122.be/nl.

Download de app 112 BE via de app store of play store.