Duurzaam organiseren

Doe mee voor minder CO2!

De klimaatopwarming is een feit. Als onze planeet nog 2°C opwarmt zijn de gevolgen voor mens en natuur onomkeerbaar. Omdat het gemeentebestuur mee wil strijden tegen de klimaatverandering, ondertekende de gemeente Lebbeke het Burgemeestersconvenant. Ook als organisator van een evenement kan je je steentje bijdragen! Via www.ovam.be/degroenevent kom je alles te weten over dit onderwerp. Hierbij alvast enkele tips:

Aan de slag

  • Kies voor je evenement een locatie die gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets.
  • Wijs een milieuverantwoordelijke aan.
  • Bescherm de bodem en het groen op het terrein.
  • Maak de nodige afspraken met de standhouders, cateraars, medewerkers,…

Afval en afvalbeheersing

  • Bepaal de verschillende in te zamelen fracties en plaats voldoende afvalcontainers bv in afvaleilanden.
  • Ontleen afvaleilanden bij de intercommunale Verko. Voor non-profit evenementen kan dit helemaal gratis. Meer informatie over de afvaleilanden en de manier van werken vindt u hier.
  • Maak het leuk om afval in een vuilbak te gooien, denk bv aan Holle Bolle Gijs in de Efteling.
  • Zorg dat de omgeving rond de afvalcontainers er verzorgd uitziet.
  • Maak afspraken met een afvalverwerker indien de ophaling niet via de reguliere afvalophaling verloopt.
  • Zorg voor toezicht/assistentie bij het juist sorteren door bezoekers.
  • Koop drank en eten in grote verpakkingen aan, bij voorkeur in glas.
  • Tap bier uit vaten.
  • Gebruik herbruikbare bekers. Erkende verenigingen kunnen herbruikbare bekers uitlenen bij de gemeente via de webwinkel.
  • Werk met een waarborgsysteem en voorzie een inzamelpunt voor de herbruikbare bekers.
  • Serveer het eten in eetbare verpakkingen of gebruik composteerbaar/herbruikbaar servies, bestek,…
  • Maak gebruik van duurzame decoratie.
  • Verbied de verspreiding van promotiemateriaal op het evenement.

Catering

  • Voorzie biodranken en biologische voedingsproducten.
  • Voorzie vegetarische gerechten.
  • Werk met lokale producten en seizoensgebonden producten.
  • Gebruik fairtradeproducten indien het product lokaal niet voorhanden is.
  • Voorzie gratis kraantjeswater.

Energie

  • Gebruik indien mogelijk energie van vaste stroompunten en vermijd generatoren.
  • Gebruik LED-verlichting.
  • Vermijd springkastelen en kies voor alternatieve kinderanimatie.

Water

  • Gebruik regenwater waar mogelijk.
  • Beperk het waterverbruik bv door het gebruik van waterbesparende kranen, waterloze urinoirs en/of waterbesparende toiletten.

Mobiliteit

  • Stel een mobiliteitsplan op en promoot het STOP-principe:
    Stappers: verwijs naar de digitale tragenwegenkaart van de gemeente waarop alle trage wegen worden weergegeven.
    Trappers: verwijs naar de digitale tragenwegenkaart van de gemeente waarop alle trage wegen worden weergegeven en voorzie voldoende en veilige fietsstallingen dicht bij het evenement. Geef eventueel een beloning aan diegenen die met de fiets komen.
    Openbaar vervoer: communiceer duidelijk over de mogelijkheden van het openbaar vervoer.
    Privé-vervoer: duid P&R zones aan en stimuleer carpooling.

Communicatie

  • Vermijd promotie via flyers e.d.
  • Gebruik digitale communicatiekanalen.
  • Indien je toch flyers e.d. zou maken, druk deze op 100% gerecycleerd papier en beperk de oplage.
  • Communiceer rond de duurzaamheid van je evenement.

Na het evenement

  • Evalueer het duurzame karakter van je evenement en stuur bij waar nodig.

Ben je op zoek naar nog meer tips of informatie? Surf dan zeker naar www.ovam.be/degroenevent.