Vellenfabriek "Renges"

Het bedrijf van de familie Hofmans in Heizijde ontstond in 1890. Haarsnijderij Hofmans werd in 1921 - 1922 als vellenfabriek door F. Hofmans-Saelmans op de plaats van de vroegere kippenkwekerij herbouwd.
De haarsnijderij werd indertijd in de volksmond 'Renges' genoemd, naar Florent, de stichter van de fabriek. Tot december 2018 waren er nog een tiental werknemers aan de slag, maar opvolging was er niet. Dus werd er definitief een punt gezet achter de activiteiten.
Om te vermijden dat de site zal verloederen werd het RUP Reebroeck opgemaakt, zodat er in de toekomst twaalf wooneenheden gebouwd kunnen worden. Maar er zal – in de vorm van een museum – steeds een verwijzing
naar de haarsnijderij blijven bestaan. Van iedere machine die ooit gebruikt werd in de fabriek zal één exemplaar een plaats krijgen in het museum. De overige machines werden verkocht.

Tijdens Open Monumentendag bieden de familie Hofmans en het gemeentebestuur Lebbeke geïnteresseerden een laatste kans om de fabriek te bezoeken.
Hiervoor kan ingeschreven worden op de gratis rondleidingen die op zondag 8 september zullen gegeven worden door Erik Hofmans.

Er zullen verschillende rondleidingen gegeven worden, u geeft op voorhand door op welk tijdstip u wilt aansluiten.
Wanneer de rondleidingen niet volzet zijn of er komen plaatsen vrij, kunnen er nog deelnemers op de dag zelf toegelaten worden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Haarsnijderij Hofmans

Inschrijven

E-mail
cultuurdienst@lebbeke.be
Bel naar
052/46 82 79

Organisatie

Cultuurdienst Lebbeke