12 e Heizijdetocht WJC Denderklokjes Lebbeke 2019

Wandelclub Denderklokjes Lebbeke organiseren op zaterdag 26 oktober 2019 de 12de uitgave van hun Heizijdetocht.
Start en aankomst liggen aan het Heidehof in de Heizijdestraat 20 te Lebbeke. Dit jaar heeft onze parcoursmeester gekozen om te werken met 3 lussen van resp. 6 ,6 en 12 km. De 2 lussen van 6 km hebben telkens de startzaal als rustplaats. De 12 km heeft een rustpost in de kantine van AC Lebbeke op het sportcomplex. Door deze verschillende lussen te combineren kunnen de wandelaars zelf kiezen tussen 6 – 12 – 18 en 24 km.

Lus 1: 6 km Heidekantroute.
Deze lus is een aangepast parcours voor rolstoelgebruikers & kinderwagens.
Tijdens deze lus wandelen langs 2 pas geopende wegels. We starten via een smalle wegel naar de Vossenbergwegel, waar onder de bermen vossen gehuisvest zijn, langs Bremenhulleken stappen we een nieuwe wegel in en bereiken we het hoogste punt van onze gemeente. Langs smalle paadjes en in de volle natuur wandelen naar de 2 nieuwe wegel die ons leid naar de mooie visvijver D'hoeve en het geboortebos en bereiken we in het groen de rustpost in de startzaal.

Lus 2: 6 km Vondelbeekroute
Via de woonkern Heidepark gaan we langs een smalle wegel naar de gerenoveerde kastelen Hof ter Hulst en het kasteel De Naeyer. Dit kasteel gaat terug tot de 16de eeuw. Het huidige landhuis werd opgetrokken in de jaren 1840 in een sobere neoclassicistische stijl met een eigentijdse toren. Uit dezelfde periode dateert het dienstgebouw met koetshuis, paardenstallen en oranjerie. Het dienstgebouw “ Wallekant” is nu door de eigenaars volledig gerestaureerd en wordt gebruikt om vergaderingen en tentoonstellingen te organiseren. We stappen verder langs het nieuwe fietspad dat voorbij het station van Heizijde loopt waar de wandelaars die met de trein komen kunnen aansluiten op deze lus, en zo de startplaats kunnen bereiken. We wandelen via de Wiesbeek dan het wachtbekken Vondelbeek in dat gelegen is op de grens van Buggenhout, Lebbeke en Opwijk. Het wachtbekken doet dienst als buffer van de Brabantsebeek en de Vondelbeek. Het is het eerste van een reeks van zes wachtbekkens in de vallei van de Vondelbeek en Beneden- Dender, ruim 17 Hectare groot. Er is een ecologisch graslandbeheer met schapen. Rond dit waterbekken wacht een keurige omloop over smalle slingerende wegen, vlonderpaden en een innig stuk natuur. We stappen verder via enkele prachtige vijvers, bosdoorsteken, en de Patmoeswegel bereiken we de rustpost in de startzaal.

Lus 3: 13km Wachtbekkenroute
De wandelaars bezoeken op deze afstand de vele wachtbekkens die onze gemeente rijk is.
De wachtbekkens zijn aangelegd om bij toenemende waterdruk en bij overstromingsgevaar dienst te doen als tijdelijke buffer. Hier is een prachtig stuk natuur ontstaan met talrijke natuurlijke poelen. Via slingerende paadjes en enkele idyllische brugjes ontdekken we hier een prachtig stukje natuur, hier bevind zich ook het Educatief Wilgen Arboretum waar een 50-tal verschillende soorten wilgen te bewonderen zijn.
Onmiddellijk na de start zien we rechts van ons 2 mooi gerenoveerde herenhuizen. Langs kerkwegels, kleine landwegen wandelen we naar de wachtbekkens en bereiken dan de rustpost op het sportcomplex van Lebbeke. Na de rustpost gaan we richting Kleibos en het pas aangelegde speelbos waar nieuwe paadjes ons leiden naar het Poelbos. Langs de oude heerweg die de gemeente Buggenhout en Lebbeke verbind bereiken we de aankomst waar jullie kunnen genieten van onze zelf gemaakte pannenkoeken en of een fris Vicaris streekbiertje.
Bij de start ontvangen jullie een lekkere peperkoek van onze sponsor Vondelmolen.
De plannetjes en de juiste afstanden kunt u vinden op onze Website: www. denderklokjes.be (Organisaties – Heizijdetocht)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Contact

tel.
0474/995645

Filter op categorie