Afhaalservice in de bib

Gepubliceerd op vrijdag 27 maart 2020 15.19 u.
Tijdens deze crisis voorziet de bib de mogelijkheid om materialen af te halen. Gezien de ernst van de huidige situatie rekenen wij hierbij op de burgerzin van onze lezers en vertrouwen we erop dat je rekening houdt met de basisrichtlijn om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Wij hopen ook dat je er mee voor zorgt om alles zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Wij stellen alles in het werk om zo veel mogelijk mensen te bedienen, maar hopen op begrip als je even geduld moet uitoefenen.

Neem zeker eerst onderstaande voorwaarden door voor je van deze mogelijkheid gebruikmaakt.

Aantal materialen

Er kunnen maximaal 10 materialen uitgeleend worden per aanvraag. Per mail kan slechts één aanvraag doorgestuurd worden. Er worden ook geen verschillende pakketten per gezin samengezet. Dit doen we om iedereen zoveel mogelijk de kans te bieden een aanvraag te doen.

Aanvragen: hoe en wanneer?

Vanaf 30 maart kan je boeken aanvragen door een mail, met als onderwerp 'afhaalbib Lebbeke', te sturen naar bibliotheek@lebbeke.be en je gegevens door te geven: titel(s) boeken of dvd’s, naam, adres, bibkaartnummer of rijksregisternummer. Bellen kan ook (052/46 83 05), maar enkel als je geen e-mail ter beschikking hebt en enkel tussen 9u en 10u van maandag tot en met woensdag.

Afhaallocatie

Bij afhaling kunnen geen materialen binnengebracht worden (zie puntje Inleveren materialen).

Het aangevraagde materiaal kan afgehaald worden in het inkomsas van CC De Biekorf (Stationsstraat 23). Na je aanvraag krijg je een mail met een tijdslot waarbinnen je het gevraagde materiaal kan afhalen. Je krijgt ook meer details over de werkwijze van het afhalen van het pakket. Afhalen is mogelijk op maandag-, dinsdag- en woensdagnamiddag tussen 13u en 18u en op vrijdag- en zaterdagochtend tussen 10u en 12 u, op het doorgegeven tijdstip.

We zetten de pakketten zo veilig mogelijk voor jou klaar. Toch kan je best thuis de zak nog even opzijzetten (bij voorkeur 3 dagen), was thuis ook zeker meteen je handen. Op plastic kan het virus mogelijk 3 dagen overleven. Momenteel zijn alle bibmedewerkers gezond, maar niemand weet of hij al dan niet besmet is zonder symptomen. Laat de boeken dus eerst even staan tot het veilig is om ze aan te raken. Als ze gewoon ergens in een hoekje liggen kunnen ze geen besmetting veroorzaken.

Keuze van materialen

Hou er rekening mee dat het materiaal dat jij hebt aangevraagd mogelijk niet ter beschikking is. Geef verschillende voorkeuren mee zodat we een alternatief kunnen voorzien. Via de catalogus (https://lebbeke.bibliotheek.be/) kan je het aanbod bekijken. Het kan dat een materiaal dat beschikbaar is volgens de catalogus toch niet op de plank blijkt te staan.

Speelgoed en tijdschriften kunnen niet ontleend worden. Je kan ook enkel materialen uit de hoofdbib aanvragen.

Inleveren materialen - locatie

Door het verlengen van de coronamaatregelen, zal het inleveren van boeken en dvd’s in de bib van Lebbeke uitgesteld worden. Dit zal mogelijk zijn vanaf donderdag 7 mei (en niet vanaf zaterdag 18 april zoals eerder gecommuniceerd).

We voorzien voorlopig vanaf 7 mei elke week drie vaste aparte kortere inlevermomenten, boeken en dvd's kan je vanaf dan terugbrengen op volgende momenten:

  • Donderdag: 09.30u-12u
  • Vrijdag: 09.30u-12u
  • Zaterdag: 09.30u-12u

Het speelgoed dat je al uitleende, kan je niet inleveren voor 1 juli.

Boetes en verlengingen

Alle uitgeleende materialen worden automatisch verlengd tot eind juni. Tijdens deze crisisperiode zijn alle uitgeleende materialen boetevrij. Automatische mails i.v.m. het naderen van het einde van de uitleentermijn of boetes mag je negeren.

Lidmaatschap

Ben je nog geen lid van de bib? Stuur dan een e-mail naar bibliotheek@lebbeke.be met de nodige gegevens (naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en rijksregisternummer en een foto van je E-id). Gezien de afhaalservice prioritair is, kan de behandeling van deze e-mails wel even langer duren.

Tip en digitale dienstverlening

Maak zoveel mogelijk gebruik van de digitale dienstverlening van de bib, daarvoor kan je terecht op de algemene bibliotheekwebsite.

Volg ook de Facebookpagina van bib Lebbeke voor digitale tips. 

Even geduld

Omdat we het belangrijk vinden voldoende veiligheid in acht te nemen, kan het zijn dat je iets langer moet wachten op het materiaal dat je hebt aangevraagd. De bibliotheekmedewerkers behandelen alle reserveringen in chronologische volgorde van binnenkomst, maar we vragen om je begrip en geduld. We weten immers nog niet hoeveel aanvragen gaan binnenkomen. Bovendien kan het coronavirus ook bibliotheekmedewerkers treffen. We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk leners zo snel mogelijk te helpen.