Behoor jij tot een risicogroep voor de seizoensgriep? Haal dan snel je griepprik!

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2020 9.50 u.
Wist je dat elke winter 1 op 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half september je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts!

De COVID-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor extra kwetsbare doelgroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgt deze doelgroep dan ook voorrang op het vaccin. Behoor je tot één van onderstaande groepen, vraag dan vanaf 15 september een voorschrift aan je arts en haal je vaccin bij de apotheek vanaf 1 oktober en vóór 15 november. Na 15 november kunnen namelijk ook niet-risicogroepen een griepvaccin verkrijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

 1. Personen met een verhoogd risico op complicaties na een griepinfectie, namelijk:
  • o Zwangere vrouwen (ongeacht de fase van de zwangerschap)
  • o 65- plussers
  • o Mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart-, long- of nieraandoeningen of andere chronische aandoeningen.
 2. Personen die onder hetzelfde dak wonen als de mensen vermeld onder punt 1.
 3. Personen die onder hetzelfde dak wonen als kinderen jonger dan 6 maanden.
 4. Iedereen vanaf 50 jaar (ook indien bovenstaande punten niet van toepassing zijn).
 5. Personen die in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling of instelling voor mensen met een beperking zijn opgenomen.
 6. Personeel uit de gezondheidssector.

 

Wanneer laat je je best vaccineren?

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen de griep: de kans op griep wordt kleiner en indien je toch griep krijgt, ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Het vaccin biedt bescherming vanaf 10 tot 15 dagen na de injectie. Voor de beste bescherming wordt aangeraden de griepprik toe te dienen tussen half oktober en half december. Als je behoort tot één van bovenvermelde risicogroepen, dan laat je je best vaccineren vóór 15 november. Wanneer nadien nog vaccins voorradig zijn, kunnen ook andere mensen zich laten vaccineren.

 

Hoeveel kost je griepvaccin?

Behoor je tot één van bovenstaande groepen? Dan krijg je het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Je betaalt dan nog ongeveer 5 euro. Voor mensen die verblijven in een woonzorgcentrum is het vaccin volledig gratis.

Meer info?

Twijfel je of je tot een risicogroep behoort, wanneer je best je voorschrift en het vaccin haalt of wat de kostprijs zal zijn? Vraag het na bij je huisarts of huisapotheek!

Meer info over de griepvaccinatie vind je ook via www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-griep.