Investeer mee in zonnepanelen op WZC Hof ter Veldeken

Gepubliceerd op woensdag 17 juni 2020 14.11 u.
De klimaatopwarming is reëel en oplossingen lijken vaak duur, onrealistisch en ver-van-mijn-bed. Een samenwerking tussen de gemeente Lebbeke en energiecoöperatie Denderstroom toont aan dat dat niet het geval hoeft te zijn.

Er worden meer dan 300 zonnepanelen geplaatst op woonzorgcentrum Hof Ter Veldeken in Lebbeke met geld van lokale burgers, die ook mee van de opbrengst genieten.

De samenwerking tussen gemeente Lebbeke en Denderstroom

De gemeente Lebbeke zal het dak van het woonzorgcentrum ter beschikking stellen aan energiecoöperatie Denderstroom, die er een zonne-installatie zal op plaatsen en onderhouden gedurende 20 jaar. Het woonzorgcentrum zal een deel van zijn stroombehoefte dekken met elektriciteit uit de zonnepanelen, en daar een prijs voor betalen die lager is dan de huidige elektriciteitsprijs.

Na 20 jaar wordt de installatie gratis eigendom van het woonzorgcentrum. In de overeenkomst is voorzien dat de installatie kan mee verhuizen wanneer het woonzorgcentrum zal verhuizen. Denderstroom zal het investeringsbedrag in de eerste plaats ophalen bij lokale burgers die mede-eigenaar van de installatie worden, en normalerwijze een dividend ontvangen.

De installatie zonnepanelen

Denderstroom voorziet meer dan 300 zonnepanelen die grotendeels op de westelijke daken van het woonzorgcentrum zullen geplaatst worden. De installatie van 110 kWp moet jaarlijks 100.000 kWh elektriciteit genereren (het equivalent van 30 gezinnen), waarvan het woonzorgcentrum ongeveer 75 % zal verbruiken. Denderstroom zal de overige 25 % op het net injecteren en verkopen.

De installatie zal, indien de Covid-maatregelen dit toelaten, tijdens de zomer van 2020 geplaatst worden zodat het woonzorgcentrum nog dit jaar kan genieten van lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.

Hoe burgers kunnen participeren

Burgers kunnen via de website van Denderstroom coöperant worden van de energiecoöperatie. Eén aandeel kost 250 euro en elke persoon mag er maximaal 20 kopen. De winst die de coöperatie maakt met de zonneprojecten wordt via een dividend uitbetaald aan de coöperanten. Het bestuur van de coöperatie wordt democratisch (1 coöperant = 1 stem) verkozen door de coöperanten. Vanaf 2020 wordt een dividend van 3% verwacht.

Wil je mee investeren in groene energie? Word dan coöperant van Denderstroom via www.denderstroom.be/cooperant-worden/. Voor meer info kan je ook bij Denderstroom terecht op www.denderstroom.be of 053/46 66 66.

Over energiecoöperatie Denderstroom

Denderstroom energiecoöperatie werd opgericht in 2016 in Aalst. Een groep vrijwilligers realiseert zonneprojecten in de ruime Denderstreek. Twintig kleine en grote projecten werden reeds geraliseerd, en een tiental andere worden momenteel voorbereid. De coöperatie heeft momenteel een kleine 400.000 euro opgehaald en geïnvesteerd van 250 coöperanten. Denderstroom is steeds op zoek naar grote daken van bedrijven en andere organisaties om projecten op te realiseren. Zie www.denderstroom.be voor meer informatie.

Denderstroom haalde in 2019 samen met andere energiecoöperaties een aanbesteding binnen van het Vlaams Energie Bedrijf, waardoor het zonder veel formaliteiten met steden en gemeenten overeenkomsten kan afsluiten voor het plaatsen van installaties zonnepanelen.