Je gazon besproeien? Geen goed idee.

Gepubliceerd op donderdag 28 mei 2020 16.16 u.
Een gazon besproeien is eigenlijk niet nodig. Gras is een plantensoort die een droogteperiode vrij goed doorstaat. Besproeien betekent schaars en kostbaar drinkwater verspillen.

Bovendien maaien de meeste eigenaars van zo’n groen gazon het gras veel te kort. Als jouw grasmachine 5 verschillende hoogtestanden heeft, dan is 3 de beste keuze in normale omstandigheden, vooral in droge periodes. De machine in de laagste stand is altijd uit den boze.

Na een maaibeurt zou je gras altijd 4 à 5 cm lang moeten zijn.

Niet te kort maaien heeft veel voordelen:

Als het gras (bij droge periodes) te kort wordt afgemaaid, loop je het gevaar dat het hart/het groeipunt van dat gras gewoon verbrandt door de zon en snel geel wordt. Langere grassprieten overschaduwen de bodem beter zodat de temperatuur bij de bodem minder hoog oploopt en er alzo minder verdamping is.

Zeer kort maaien is ook niet aan te raden voor je machine. Als je wil vermijden dat de messen bij de minste oneffenheid de grond (of een boord) raken en ook elke rondslingerende steen een tik geven, zet je de machine best een standje hoger.

Als het gras iets langer blijft, wordt onkruidgroei beter onderdrukt. In de schaduw van de grassprieten is het moeilijker voor het onkruid om bij het daglicht te komen en te gaan groeien. Ook mosgroei wordt beperkt want ook mosplantjes hebben licht nodig.

Door erg kort maaien krijg je vaak een soort vilttapijt kort bij de grond. Als het gras iets langer wordt gemaaid, ontstaat aan de grond een beter microklimaat dat plantenresten en dode wortels beter doet verteren. Zo vermijd je dat dat je elk jaar moet verticuteren.

Minder kort maaien, betekent wel niet dat je minder vaak moet maaien. Het is wel zo dat bij droge periodes de groei van het gras stil valt en er dus minder moet gemaaid worden. Als je dan gaat besproeien, blijft het gras groeien en… moet je weer maaien.

Nog een tip:

Zeker in de streek van Lebbeke is kalk over een gazon strooien een overbodige uitgave en zinloos werk. De zuurtegraad van de gronden in onze streek is nergens van die aard dat kalken (=mergel) noodzakelijk is. Je mergelt (letterlijk!) jouw gazon daarmee uit zodat een fikse bemesting daarna noodzakelijk wordt en dat kost allemaal geld. Onnodig tenzij je aandeelhouder bent van een tuincentrum.

Best geef je in de lente een traag werkende organische meststof. Compost is er zo eentje.

Tips van Marc Person

Leraar Kringlooptechnieken Vlaco