Klimaatgezonde tuinen

Een groenere leefomgeving

Om hitte, droogte en wateroverlast in de toekomst te bestrijden, zijn twee maatregelen nodig: vergroenen en ontharden.Een modern en klimaatadaptief groenbeleid is belangrijk, maar ook u maakt deel uit van de oplossing, door o.a. uw stoep te sieren met een tegeltuin of groenslinger of een regentuin in te richten. 


Klimaatgezonde tuinen

Het provinciebestuur stelde in 2021 een tuincoach aan, die 1,5 u aan huis langskomt bij 20 geselecteerde gezinnen in Lebbeke met gratis advies en tips op maat van de voortuin (of geveltuin) om deze op een natuurlijke en duurzame manier (her) in te richten.

Tijdens het bezoek, overloopt u samen de kansen om meer leven in uw voortuin te brengen, met meer plek voor inheems groen, water en nuttige insecten zoals bijen en vlinders.
Het plaatsbezoek gebeurt in openlucht en conform de geldende coronamaatregelen.

De tips!

Maak van je tuin een gezellige, gezonde tuin voor jezelf en voor de diertjes. Door je tuin klimaatgezond te maken is deze meer bestand tegen droogtes, hitte en overstromingen.

Je tuin hoeft niet groot te zijn om klimaatgezond te worden. Heb je enkel een balkon of een gevel? Ook deze kunnen omgetoverd worden tot een paradijs voor insecten en (kleine) vogels.

Gebruik de 20 tips van de provincie Oost-Vlaanderen voor een gezonde tuin.
We geven hieronder de meest belangrijke mee:

1. Laat afgevallen blad liggen

Een dikke laag blad geeft onkruid minder kans stimuleert het bodemleven en isoleert de bodem
tegen vrieskou. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een composthoop! Iets waar onze compostmeesters je zeker bij kunnen helpen. 

2. Plant een boom

Bomen zijn natuurlijke airco's! In de zomer bieden ze schaduw en slaan het water op dat ze bij warm weer kunnen verdampen. 

3. Sla zoveel zoveel mogelijk regenwater op in je tuin

Geef ruimte en tijd aan regenwater om in de bodem te dringen. Heb je een grote tuin? Dan kan je misschien wel een poel aanleggen. Plan je een renovatie? Zorg dan zeker voor een regenwaterput. Daar kan de gemeente trouwens een handje in helpen: meer info vind je hier.

4. Vergroen je gevel of balkon.

Plaats een klimplant aan één van je gevels. Gevelplanten zijn interessant voor vogels en insecten. Weet je niet hoe eraan te beginnen en of je wel een tegel mag wegnemen? Je kan bij de gemeente een aanvraag doen om tegels aan je deur te laten weghalen voor het aanplanten van een geveltuin. Hier vind je alle informatie.

Wil je alle tips zelf eens nalezen? Dan vind je hier de 20 tips van de provincie Oost-Vlaanderen voor een klimaatvriendelijke tuin.

5. Kies voor een levende tuinafscherming 

Groene omheiningen bieden windbescherming, privacy en geven zuurstof aan de lucht. Hagen,
heggen, houtkanten of struikgordels zijn heel nuttig voor dieren. Bovendien kan je ook een subsidie krijgen voor het aanleggen van een haag.