Nieuwjaarsspeech van burgemeester Vanderstraeten

Gepubliceerd op maandag 9 januari 2023 9.42 u.
Ter gelegenheid van het nieuwe jaar, brengt burgemeester Vanderstraeten in naam van het College van Burgemeester en Schepenen zijn wensen over aan alle inwoners van Denderbelle, Lebbeke en Wieze.

Geachte inwoners,

Beste collega’s van het schepencollege,

Wat een jaar! In 2022 begonnen we het jaar nog in stilte. Nieuwjaar vieren met familie of vrienden kon al, maar van grote feestjes was er nog geen sprake.

En dus moest ook onze traditionele nieuwjaarsreceptie er begin vorig jaar aan geloven. Het was nochtans een bijzonder moment want Raf gaf me een jaar geleden de sjerp door. In het begin van de legislatuur spraken we af dat we ieder drie jaar het beste van onszelf zouden geven als burgemeester. De ideeën om van Lebbeke, Wieze en Denderbelle een nog mooiere gemeente te maken liepen grotendeels gelijk.

We vonden elkaar in de inhoud en we hadden een duidelijke visie waar we zouden staan tegen de verkiezingen van 2024. We stippelden samen met het college een strak traject uit hoe we de volgende zes jaar zouden besturen. Veel meer fietspaden en aandacht voor de zwakke weggebruiker, een nieuwe polyvalente zaal, het afwerken van de muziekacademie, het opstarten van een nieuw woonzorgcentrum en grote wegenwerken in Denderbelle.

De twee grootste crisissen in de laatste 50 jaar gooiden echter roet in het eten. Eerst was er corona en dan was er de oorlog in Oekraïne met hoge energieprijzen en de hoogste inflatie in 50 jaar tot gevolg.

Corona was een crisis waarvan we absoluut niet wisten wat we ervan moesten verwachten of wat er komen zou. Als gemeentebestuur hadden we weinig handvaten en moesten we alles zelf uitvissen met vallen en opstaan. Ik was op dat moment geweldig onder de indruk van de grote solidariteit tussen de Lebbekenaren. Voor elkaar naar de winkel gaan of het massaal stikken van mondmaskers zijn maar enkele voorbeelden. Ik denk dames en heren, dat Raf, ook al is het een jaar na datum een warm applaus verdient voor hoe hij ons door deze coronaperiode als burgemeester heeft geloodst.

En toen was corona gedaan! 2022 ging een jaar vol knaldrang worden! In Moskou namen ze dat helaas iets te letterlijk. Het jaar was nauwelijks gestart of Rusland viel Oekraïne aan. Net als bij de coronacrisis lag de verantwoordelijkheid bij de gemeente voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Snel werd alles in het werk gezet om deze mensen te kunnen opvangen. Onze diensten gaven het beste van zichzelf voor de 83 vluchtelingen die ondertussen reeds opvang vonden in onze gemeente.

Nauwelijks waren de vluchtelingen aangekomen of de energieprijzen begonnen spectaculair te stijgen en in het kielzog daarvan ook de lonen van onze 367 personeelsleden. We gooiden het meerjarenplan om en wisten een groot deel van de investeringen te handhaven zonder de belastingen te verhogen.

2022, beste inwoners, was ondanks al deze tegenslagen toch een mooi jaar. Het was een echt feestjaar. Getuige daarvan de vele jubilerende verenigingen in Lebbeke:

KSA Flambouw werd 65, gidsen in de Minnestraat 60, Poppenkast Suikerbol bestond 35 jaar en Harmonie Sint Cecilia 237. Ter ere van die speciale verjaardagen werd terecht feestgevierd. Van een bonte avond tot een gezellig samenzijn tot een echte rock’n roll voorstelling.

En die activiteiten werden gesmaakt! Het publiek dat twee jaar thuis had moeten blijven, bewees zijn trouw en stelde niet teleur. Iedereen kwam weer volop buiten. Als gemeentebestuur zijn we oprecht blij dat we die zaken hebben kunnen ondersteunen en zelf ook weer samenkomsten mochten organiseren. We werden een reusvriendelijke gemeente, onze 11-juliviering passeerde in Wieze, de TV-Oostvertellingen in Hof ten Dijke en ook onze kermissen en braderie mochten op een recordaantal bezoekers rekenen. Hopelijk kunnen we volgend jaar opnieuw de ijspiste aan dat rijtje toevoegen nu de gas en elektriciteitsprijzen over hun piek heen lijken te zijn.

Langs deze weg willen we jullie allemaal nog eens oprecht bedanken voor het begrip en het geduld en de constructieve meldingen via “Ge zijt van Lebbeek”. Hartverwarmend om te zien hoe mensen elkaar daar waarschuwen voor gevaarlijke situaties en helpen waar ze kunnen. Maar ook een platform vonden waar ze herinneringen kunnen ophalen aan het Lebbeke van vroeger en stilstaan bij ons erfgoed. 

Vanuit dat opzicht bundelden we dit jaar ook de verhalen van Sterke Vrouwen in Lebbeke, omdat hun stem niet verloren mag gaan. Het werd een mooie publicatie die tot stand kwam door een samenwerking van onze gemeentediensten, met als apotheose de komst van een Stella Walravestraat. Fervent voorvechtster van vrouwenrechten en nationaal voorzitster van de KAV. Haar verhaal, net als de verhalen van de andere vrouwen, leerde ons dat we moeten blijven vechten voor onze idealen en onze verworven vrijheden niet zo maar vanzelfsprekend mogen nemen.

2023 dient zich aan als jaar vol hoop.

Afgelopen maand werd het vaccinatiecentrum definitief gesloten en we hopen dit nooit meer te moeten openen. De vrijwilligers hebben daar echt prachtig werk verzet.

De energieprijzen dalen al een tijdje opnieuw en we verbruiken steeds minder energie.

We fietsen meer dan ooit, ruim 6 km fietspad werd deze legislatuur al gerealiseerd of verbeterd en de komende jaren staat er nog eens 9 km op de planning om de zwakke weggebruiker beter van dienst te kunnen zijn.

Dankzij de rioleringswerken in Denderbelle centrum zitten er opnieuw vissen tot aan de Meerskant in Denderbelle. Die waren er al decennialang niet meer gezien. Eind deze maand zal de Opstalstraat afgewerkt zijn, in april de Hoogstraat en dit jaar starten we met wegenwerken in de Duivenkeet, Blijstraat en de Rossevaalstraat.


Beste collega inwoners,

In naam van het College van Burgemeester en Schepenen wens ik jullie een gelukkig nieuwjaar.

Mijn wensen voor jullie zijn eenvoudig. Ik wens jullie eens een gewoon normaal jaar. Een jaar met een goede gezondheid, zonder financiële zorgen en met voldoende tijd voor jezelf.

Je Kapoentje,

Jan

Lebbeke, 8 januari 2023