Openbaar onderzoek omgevingsaanvraag - aanleggen van gasvervoerleiding DN1000 Van Gent (Desteldonk) tot Opwijk.

Gepubliceerd op maandag 21 november 2022 12.06 u.
Fluxys Belgium vraagt een omgevingsaanvraag aan voor het aanleggen van gasvervoerleiding DN1000 Van Gent (Desteldonk) tot Opwijk.

Door de oorlog in Oekraïne wil Europa snel kunnen overschakelen naar andere bronnen dan Russisch aardgas. Fluxys Belgium bereidt daarom de aanleg voor van een tweede leiding tussen Desteldonk en Opwijk. Die ontbrekende schakel in het Belgische gasnet is een toekomstgerichte oplossing voor de continuïteit in de bevoorrading van België en de omliggende landen.

Tegelijk is de aanleg van de leiding Desteldonk-Opwijk een belangrijke stap in de uitvoering die Fluxys Belgium geeft aan de federale waterstofstrategie en het Vlaamse waterstofplan. De leiding wordt namelijk aangelegd zodat ze klaar is voor waterstof. Dat maakt deel uit van het plan om stapsgewijs het gasnet om te bouwen en uit te breiden om ook waterstof te vervoeren.

Op die manier kan de leiding op termijn omgeschakeld worden zodat leveranciers morgen waterstof als koolstofneutrale brandstof in België op de markt kunnen brengen.

Het openbaar onderzoek zal lopen van 20/11/2022 tot en met 19/12/2022.

De aanvraag kan tot de sluiting van het openbaar onderzoek worden ingekeken bij:

De bezwaren of opmerkingen over de aanvraag moeten schriftelijk aan het college van burgemeester en schepenen of via het omgevingsloket worden ingediend tot en met 19-12-2022. 

Een informatievergadering over de aanvraag gaat door op dinsdag 29-11-2022 om 19u. (tot 21u.) op het volgende adres: zaal Uyttenhove, Zavel 5 te 9080 Lochristi.