Orgaandonatie, daar al eens over nagedacht?

Gepubliceerd op dinsdag 18 september 2018 15.40 u.
Als mono één betekent en poly meerdere, wat betekent dan monopoly? Nooit over nagedacht? En Kapitein Haak, hoe heette die voor hij zijn hand verloor? Zeg eens, eigenlijk...Orgaandonatie, daar al eens over nagedacht? Neen? Twijfel dan niet en neem een kijkje op www.alovernagedacht.be.

Orgaandonatie, wat is dat?
Het wegnemen en transplanteren van organen betekent sinds een aantal jaar een ware revolutie op geneeskundig vlak. Dankzij transplantatie kunnen patiënten gered worden die aan een zeer ernstige ziekte lijden en die enkel kunnen genezen worden door het zieke orgaan te vervangen. Orgaandonoren zijn dus noodzakelijk.

Wist je dat..
- Eén enkele donor minimum acht levens kan redden?
- In België zo'n 1.200 zieken op een wachtlijst staan? De meesten van hen wachten op een nier.
- Hart, longen, lever, pancreas, nieren en darmen kunnen getransplanteerd worden?
- Over de hele wereld jaarlijks meer dan 90.000 transplantaties plaatsvinden?
- Je organen kan afstaan na je dood, maar je ook een orgaan kan doneren terwijl je nog in leven bent (nier, een deel van je lever)?

Wat zegt de wet?
In België is er sinds1986 een wet rond het wegnemen en transplanteren van organen. De wet is gebaseerd op het principe 'wie zwijgt, stemt toe'. Dat betekent dat elke burger ermee instemt om zijn organen af te staan. Diezelfde wet biedt de burger echter ook de mogelijkheid om duidelijk te kennen te geven dat hij akkoord gaat emet een eventuele orgaandonatie of deze juist niet wil. Ze zet vooral aan om erover na te denken terwijl je nog in leven bent, en er met je naasten over te praten.

 

Hoe kan ik mijn wil uiten?
Dat is zeer eenvoudig. Je hoeft alleen maar bij de gemeente langs te komen. Je krijgt dan een formulier voor instemming of weigering van orgaandonatie: je hoeft alleen je keuze aan te kruisen, de datum in te vullen en te ondertekenen.
Dat kan trouwens al vanaf 13 jaar.