Primeur Provincie Oost-Vlaanderen: 100% groene stroom uit België

Gepubliceerd op dinsdag 26 november 2019 9.39 u.
Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de negende keer de groepsaankoop voor 100% groene stroom en aardgas voor haar inwoners. Dit jaar beleeft de Provincie echter een bijzondere primeur: het is voor het eerst dat alle groene stroom in België zelf wordt opgewekt.

Een belangrijke mijlpaal in de transitie naar 100% hernieuwbare energie, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord 2020-2050 van Parijs. Door een grote groep geïnteresseerden samen te brengen, kan de Provincie een lage prijs bedingen voor groene elektriciteit en gas.

Enorme stijging aandeel stroom uit hernieuwbare bronnen

Volgens de Vlaamse Regulator van Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) zou de volgende stap in het verduurzamen van Belgische groene stroom het lokaal opwekken van hernieuwbare stroom zijn. De Provincie Oost-Vlaanderen heeft deze doelstelling uit 2018 met deze belangrijke mijlpaal behaald. Het aandeel groenestroomcontracten blijft daarmee stijgen. In 2018 steeg dit volgens de VREG al van 32% naar 45% ten opzichte van het jaar ervoor.

Provincie Oost-Vlaanderen op goede weg klimaatambities

Provincie Oost-Vlaanderen is op de goede weg, maar onlangs bleek dat België nog niet op schema zit voor de Europese klimaatambities 2020. De klimaatdoelen voor 2030 liggen daarmee onder vuur. In 2020 zou het aandeel groene energie met 4% moeten stijgen tot 13% ten opzichte van dit jaar. In 2030 is het doel dit aandeel op te trekken naar 25%.

Krachten bundelen

Alle geïnteresseerde inwoners van Oost-Vlaanderen kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Op 4 februari 2020 wordt er een veiling georganiseerd waarbij de Provincie de leverancier met de scherpste prijs selecteert. Hoe meer inwoners zich inschrijven, hoe groter de korting die energieleveranciers kunnen geven. Vervolgens wordt de persoonlijke besparing voor alle deelnemers berekend. Zij krijgen ten laatste op 15 maart 2020 een persoonlijk aanbod en kunnen dan beslissen of ze het aanbod willen aanvaarden. De Provincie zorgt vervolgens voor de vlotte overstap naar hun goedkope groene energieleverancier.

Inschrijven

Inschijven kan online via www.oost-vlaanderen.be/groenestroom of via de milieudienst (052/46 82 47).

Het publiek kan voor info terecht bij:

Provincie Oost-Vlaanderen

0800 76 101 (werkdagen van 9 tot 20 uur)

groenestroom@oost-vlaanderen.be