Regenwater

Gepubliceerd op maandag 3 juni 2024 9.51 u.
Regenwater, da's hemels! Heel wat regenwaterputten in onze Vlaamse woningen worden niet gebruikt of zijn gewoonweg niet aangesloten. Nochtans valt er bij momenten gigantisch veel gratis regenwater uit de hemel. Waarom zouden we daar niet van profiteren?

Regenwater, da’s hemels!

Zo kun je door het gebruik van regenwater tot 50% op je drinkwaterfactuur besparen. Je maakt je huis er ook direct toekomstbestendig mee. Installaties als een betonnen regenput hebben namelijk een lange levensduur en vergen weinig onderhoud. Naast de klassieke betonnen versie bestaan er bovendien tal van andere (en soms goedkopere) opties.

Belangrijk voor het milieu

De opvang en het hergebruik van regenwater zijn ook belangrijk voor ons klimaat: lange periodes van droogte, hittegolven en zware regenval met wateroverlast wisselen elkaar af. De opvang van regenwater geeft ons een buffer bij hevige regenwaterval en ontlast onze afvoersystemen om wateroverlast te voorkomen. Dat opgevangen water kunnen we dan weer in drogere periode gebruiken om tekorten op te vangen.

Gemeentelijke subsidie regenwaterput/infiltratie/…

Als gemeente gaan we nog een stapje verder om inwoners aan te moedigen om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Wanneer je als inwoners van Lebbeke een hemelwaterput of hemelwaterputinstallatie plaats bij een bestaande woning, heb je recht op een premie. Voor meer info zie: Subsidie voor hemelwaterinstallatie - Gemeente Lebbeke


Meer weten?