Sneltest ook bij apotheek verkrijgbaar

Gepubliceerd op maandag 19 juli 2021 11.09 u.
Sinds 12/7 is het mogelijk om een snelle antigeentest te laten uitvoeren in verschillende apotheken, waar de apothekers en hun assistenten zijn opgeleid om in alle veiligheid een staal te nemen.

Opgelet: de sneltesten die in de apotheken worden uitgevoerd, zullen niet worden terugbetaald. Je zal ze dus zelf moeten betalen. De prijs ervan zal duidelijk geafficheerd worden in de apotheek.

Bovendien gaat het om een sneltest en dus niet de PCR-test die in de testcentra wordt afgenomen.

Praktisch

 • Ga eerst na of het resultaat van een snelle antigeentest die in een apotheek wordt uitgevoerd wel beantwoordt aan de vereisten van het land of de landen die op je programma staan, of van het evenement dat je wil bijwonen. Sommige landen aanvaarden enkel een PCR-test en daarvoor kan je niet terecht in een apotheek.
 • Het moment waarop de test wordt uitgevoerd is van belang, vergeet niet om dat eveneens na te gaan. Afhankelijk van je bestemming, zal de sneltest minstens 48 tot 72 uur voor aankomst of vertrek moeten worden uitgevoerd. De FOD Buitenlandse zaken geeft op zijn website reisadviezen per land en werkt die geregeld bij.
 • Heb je je ervan verzekerd dat een snelle antigeentest je toegang biedt tot de bestemming(en) of het evenement waar je naar toe wil? Vraag aan je apotheker of hij/zij die dienst aanbiedt, en onder welke voorwaarden (met of zonder afspraak, op welke dag(en), aan welke prijs...). Een goede raad: wacht niet tot het laatste ogenblik om je te informeren en maak, indien nodig, een afspraak!
 • Je komt naar de apotheek met je persoonlijke documenten (bv. identiteitskaart, ISI+kaart, kleefbriefjes ziekenfonds, …)
 • De apotheker die deze dienst aanbiedt, neemt de sneltest af in zijn apotheek. Hij registreert het resultaat, dat na een kwartier gekend is, in de apotheeksoftware en verzendt het naar het gezondheidsinstituut Sciensano.
 • Bij een negatief resultaat, d.w.z. wanneer er geen infectie met COVID-19 wordt vastgesteld, zal u uw certificaat binnen de 2 uur ontvangen op uw app “CovidSafe”, zodat u op reis kan. Dit certificaat kan u downloaden en printen op mijngezondheid.be
 • Bij een positief resultaat, d.w.z. wanneer er wél een infectie met COVID-19 wordt vastgesteld, zal uw apotheker u onmiddellijk contacteren en u verzoeken in quarantaine te gaan. Vervolgens zal u worden gecontacteerd door “Contact Tracing”.
 • Heb je een (negatief!) resultaat op zak? Dan wensen we je een goede reis en/of aangenaam event!

Wat is een snelle antigeentest?

 • Voor de COVID-19 snelle antigeentest is dezelfde neuskeeltest nodig als voor de PCR-test, maar de analysetechniek is eenvoudiger. Het is een manuele test met een keel- of neuswisser die meet of er virusdeeltjes aanwezig zijn en waarvan het resultaat direct kan worden afgelezen.
 • Het resultaat wordt binnen maximaal 30 minuten weergegeven in de vorm van streepjes die op het doosje verschijnen.
 • Via de antigeentest kan, bij positief resultaat, de aanwezigheid van het virus snel worden bevestigd. Deze test is evenwel minder gevoelig dan de PCR-test.
 • Antigeentests zijn geen zelftests en geen PCR-tests.

Ik vertoon symptomen, wat nu?

Als er bij u symptomen van COVID-19 werden vastgesteld, vragen wij u om niet in de apotheek langs te komen en uw huisarts te contacteren.

Bij welke apotheken binnen Eerstelijnszone Dender kan je hiervoor terecht?

Apotheek Windey Slangstr 15 Hamme
Apotheek D'Hooghe Nijverheidstr 7 Hamme
Apotheek Goethals-Debrabandere Dokter Haekstr 64 Grembergen
Apotheek Torenhof Gentsesteenweg 207 Zele
Apotheek Vanhuysse Cesar Meeusstr 6 Zele
Apotheek Van Hecke Kouterstr 90 Zele
Apotheek Van der Meulen Kouterstr 99 Zele
Apotheek Groeneweg Hamsesteenweg 3 Grembergen
Apotheek Van Causbroeck Kerkstr 88 Dendermonde
Apotheek Hardeman Veerstr 39 Dendermonde
Apotheek Ursmarus Sint-Ursmarusstr 174 Baasrode
Apotheek Vrijdag Provinciale Baan 127 Baasrode
Apotheek Ceulemans Kerkstr 97 Buggenhout
Apotheek Opstal Broekstr 28 Buggenhout
Apotheek Adriaenssens Kerkstr 75 Buggenhout
Apotheek Vander Stricht Dendermondse stw 23 Overmere
Apotheek Hertecant Emiel Hertecantlaan 2 Berlare
Apotheek Van Laecken Nieuwstr 33 Wieze
Apotheek Apobelle Kapellenstr 57 Denderbelle