documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Natuurleerpad Wieze

Het natuurleerpad Oude Dender is een actiepunt uit het Gemeentelijk NatuurOntwikkelingsPlan (GNOP) en kwam tot stand door een samenwerking met de gemeente Lebbeke en natuurvereniging De Wielewaal afdeling ‘s Heerenbosch (ondertussen Natuurpunt vzw). De afstand van het natuurpad bedraagt zo'n 3 km. De startplaats bevindt zich aan de plattegrondskaart naast de kerk van Wieze, richting Dender. Het pad loopt deels over verharde, deels over onverharde polderwegels.

Nuttige tips:
Gebruik laarzen bij vochtig weer,
maak gebruik van een verrekijker,
houd honden aan de leiband,
laat geen afval achter.

De folder Natuurpad Oude Dender kan u aanvragen bij de milieudienst van de gemeente Lebbeke - Leo Duboisstraat 44  9280 Lebbeke, T: 052/46 82 47.
Meer info bij de milieudienst of bij Dirk Tas, conservator Natuurpunt, T: 052/79 03 50 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hannaerden Wieze of de Vallei van de Pasbeek

De natuurvereniging Natuurpunt vzw kocht in 2003 een eerste perceel (17 are) aan in dit gebied. Meteen was een nieuw reservaatproject geboren: Hannaerden, ondertussen deel uitmakend van het groter natuurgebied Beneden-Dender. Het natuurgebied werd erkend door het Vlaams Gewest.

De Vallei van de Pasbeek ligt ten zuiden van de dorpskern van Wieze, deelgemeente van Lebbeke en ligt tegen Moorsel en Herdersem. Het vormt een klein groen “eiland”, afgebakend en ingesloten door de typisch Vlaamse lintbebouwing. De grenzen worden gevormd door volgende straten: Populierenstraat, Hannaerden, Kruisabeel, Schrovestraat en Kapittelstraat.

De ontwikkeling van Wieze gebeurde langs de Romeinse heirbaan van Aalst naar Baasrode. Nu nog vormt deze oude weg de centrale as in het wegennet van Wieze.
De kern van het natuurgebied is ca. 15 hectaren groot en wordt omgeven door landbouwgebied, dat zowat 50 hectaren beslaat. Het wordt doorsneden door de Pasbeek en de Molenbaan, ook wel het secretarisbaantje genoemd.
Het geheel wordt gekenmerkt door een mozaïek van bosjes, weiden en ruigtepercelen. De valleibosjes zijn ontstaan door het inplanten van hoofdzakelijk populieren in natte weilanden die voor de plaatselijke landbouwers niet of nauwelijks geschikt waren. We vinder er echter ook spontane opslag van zomereik, zwarte els, es, olm en grauwe abeel.
De weilanden die nog overblijven hebben een drassig karakter en worden nog sporadisch begraasd en dienen verder als hooiweiden. De meeste zijn omzoomd met bomenrijen of met rijen knotwilgen. De ruigtes ontstonden op verwaarloosde weiden of op plaatsen waar ooit bomen gerooid werden en die niet heraangeplant werden.

Onlangs verschenen er reeën in het landschap. Roofvogels zoals de buizerd en de torenvalk hebben er hun broedgebied en ook de vos maakt gebruik van de ruim aanwezige prooien om te overleven.

Ten zuiden lag eertijds het Hof van Bontegem, dat de invallen van de Noormannen nog meemaakte. De laatste restanten van deze historische hoeve verdwenen in de 19de eeuw, maar de herinnering eraan is bewaard gebleven in de naam van het gehucht dat grenst aan Hannaerden. Het natuurreservaat maakt deel uit van het domein van deze hoeve.
Op het einde van de 2de wereldoorlog werd het gebied opgeschrikt toen er tijdens een luchtgevecht een Duits jachtvliegtuig neerstortte in Hannaerden.
In de jaren ‘50 van de vorige eeuw worden de wegen door en rond Hannaerden gebetonneerd en later geasfalteerd. De ‘moderne tijd’ breekt dan ook aan voor het gebied.

Bronnen: “De Geschiedenis van Wieze”, door H. Heyvaert, 1990, beschikbaar in de P.O.B. te Lebbeke.

Hannaerden