Automatische Externe Defibrillator (AED)

Gepubliceerd op dinsdag 28 augustus 2018 12.28 u.
Vandaag overleeft amper 10% van de slachtoffers die buiten het ziekenhuis een plotse hartstilstand krijgen. Het gebruik van een AED binnen de 6 minuten na levensbedreigende hartritmestoornissen verhoogt aanzienlijk de overlevingskansen tot 70%.

Wat is een AED?

Een automatische externe defibrillator (AED) of hartstarter is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Indien de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen, kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen, zo krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen.

In tegenstelling tot een gewone (manuele) defibrillator werkt een AED automatisch en kan hij daarom ook door iedereen gebruikt worden in een noodsituatie in afwachting van de hulpdiensten. Het draagbare toestel geeft mondelinge instructies aan diegene die het toestel gaat gebruiken, zodra het uit zijn box wordt gehaald.

AED's worden daarom als eerste hulpmiddel geplaatst op openbare plaatsen zoals luchthavens, treinstations of sportaccomodaties, of aan boord van bijvoorbeeld brandweer- of politiewagens. Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand.

Een AED is echter geen hartmassageapparaat. Het aanleggen van een AED is dus geen vervanging voor het toepassen van de reanimatietechnieken (30 borststoten – 2 beademingen) maar werkt er aanvullend op. Door het toepassen van de reanimatietechnieken wordt een minimale bloedcirculatie in het lichaam in stand gehouden om de vitale organen in leven te houden.

Hoe werkt een AED?

AED's zijn een bepaald soort defibrillatoren die, wanneer ze aangelegd worden bij een patiënt, zelfstandig en automatisch het hartritme beoordelen en bepalen of een elektrische schok noodzakelijk is. De apparaten bestaan onder andere uit een microprocessor, een batterij en twee zelfklevende elektrodenpads. De elektroden worden aangebracht op de borstkas van de patiënt (een op de linkerzij en een onder het rechtersleutelbeen) en verzamelen informatie over het ritme van het hart. Die informatie wordt door de microprocessor geïnterpreteerd. Als er sprake is van fibrillatie (snel trillen van het hart zonder dat het bloed pompt) of een hartstilstand zal de microprocessor beslissen tot het toedienen van een schok. De batterij levert de nodige energie voor de schok.

Waar vind je een AED in Lebbeke?

Het gemeentebestuur Lebbeke heeft de jongste jaren inspanningen geleverd om AED’s te plaatsen op duidelijk herkenbare plaatsen waar regelmatig grote mensenmassa’s bij elkaar komen.

Ook private spelers lieten zich niet onbetuigd en hebben een AED-toestel geplaatst.

Lebbeke

 
Sportcentrum Koning Albert I- straat 124
Gemeentehuis Lebbeke Grote plaats 1
CC De Biekorf Stationsstraat 23
OCMW – Sociaal Huis Brusselsesteenweg 47
Woonzorgcentrum Hof Ter Veldeken Flor Hofmanslaan 8
Kerkmuur Heizijde Heizijdestraat
Kinderopvang Lange Minnestraat 65
Slagerij Saerens Opwijksestraat 189
Vondelmolen Dendermondsesteenweg 208 - personeelsingang

Wieze

 
Pastorie Wieze Sasbaan 2
Barry Callebaut Aalstersestraat 122
aan het gebouw van de portier

Denderbelle

 
Gemeentehuis Denderbelle Klein Gent 2-4

Voertuigen

 
Brandweerpost Lebbeke Autopomp 1
Lokale politie Interventievoertuig

De AED's aan het sportcentrum, CC De Biekorf, het Sociaal Huis en de kinderopvang in de Lange Minnestraat zijn ook uitgerust met kinderpads. Verder beschikken alle AED's over verwarming (tegen bevriezing) en verlichting. Maandelijks worden de toestellen visueel gecontroleerd door de technische dienst.