European Disability Card

Op 19 oktober 2017 werd de European Disability Card (EDC) gelanceerd in België.
Personen met een handicap die een dossier hebben bij de FOD Sociale Zekerheid, de VAPH, AViQ, PHARE of de DSL, kunnen die kaart gratis aanvragen.

Op vertoon van de EDC kunnen zij kortingen en/of andere voordelen genieten bij deelnemende organisaties in de sector van cultuur, sport en vrije tijd (musea, pretparken, …). Ook Lebbeke werd erkend als partner van de EDC.

Het gemeentebestuur van Lebbeke organiseert o.m. cursussen G-dans, voorziet Daisy-luisterboeken in de bib en zorgt voor een inclusief speelplein waar zorgmonitoren worden ingeschakeld voor kinderen met een specifieke behoefte.

Personen met een handicap die een voorstelling in CC De Biekorf willen bijwonen, kunnen vooraf contact opnemen met de cultuurmedewerkers zodat op maat de nodige voorzieningen getroffen kunnen worden. Er is ook een buddysysteem: de begeleider van een bezoeker met een visuele handicap of een bezoeker die zich niet alleen kan verplaatsen, mag de voorstelling gratis bijwonen.

In het zwembad is er een speciale rolstoel-waterlift waardoor het voor mensen in een rolstoel makkelijk is om in en uit het water te gaan. Gewoon even het aanwezige personeel verwittigen en zij wijzen een speciale kleedkamer aan waar de lift klaarstaat en helpen je ook graag verder.

Lebbeke biedt bovendien ook de UiTPAS aan, iedereen kan deze pas aankopen en door deelname aan vrijetijdsactiviteiten punten sparen voor een leuk gadget of een korting. Mensen met een beperkt inkomen of een schuldenlast kunnen een UiTPAS met kansentarief aanvragen in het Sociaal Huis, zij kunnen tegen sterk verminderd tarief deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten.