Het muggenseizoen is geopend!

Gepubliceerd op vrijdag 24 mei 2024 10.10 u.
Met het zomerseizoen is helaas ook het muggenseizoen begonnen. Ook de tijgermug kan her en der verschijnen. Ga mee op jacht naar de tijgermug! Neem een foto van de zwart-witte mug en upload die op muggensurveillance.be

Tijgermug in België

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG)(externe link) in Antwerpen kondigen het begin van het muggenseizoen aan. Ze roepen de bevolking op om mee te zoeken naar de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Dankzij de hulp van de burgers zijn er vorig jaar op 18 plaatsen in België tijgermuggen waargenomen. 
 
Het MEMO+-project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België) van Sciensano en het ITG volgt de introductie en aanwezigheid van exotische steekmuggen, zoals de tijgermug, in België van nabij op.In 2023 onthulden meldingen van burgers en veldonderzoek de tijgermug op 25 plaatsen, waaronder 7 parkings en 18 privétuinen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de 12 plaatsen in 2022.
 

De belangrijke rol van burgers

Het is belangrijk om burgers te betrekken bij het monitoren van de tijgermug. Hun meldingen helpen de onderzoekers om nieuwe locaties te identificeren. Dat helpt voor het nemen van beheersmaatregelen om de aanwezigheid van de tijgermug in België te vertragen.

Wat kan je doen?

Iedereen die de kleine zwart-wit gestreepte tijgermug ziet, kan een foto nemen en deze uploaden op www.MuggenSurveillance.be
 

Sciensano ontwikkelde een gelijknamige gebruiksvriendelijke app waarmee burgers tijgermuggen rechtstreeks met hun smartphone kunnen melden, inclusief de GPS-locatie. (beschikbaar voor Android en Apple).

Javiera Rebolledo Romero, onderzoekster op Sciensano: 'Burgers zijn vaak de eersten die tijgermuggen ontdekken omdat ze overdag overlast ervaren wanneer ze tijd doorbrengen in hun tuin. Daarom willen we alle burgers vragen aandachtig te zijn: als je overdag overlast van muggen ervaart en een kleine zwarte mug met witte strepen ziet, neem dan een foto en meld de mug op MuggenSurveillance.'


Waarom jagen op de tijgermug? 

Isra Deblauwe, entomoloog bij het ITG benadrukt: „Tijgermuggen veroorzaken niet alleen veel overlast, maar vormen ook een gezondheidsrisico omdat ze virussen zoals dengue, chikungunya of zika kunnen overdragen van de ene persoon op de andere. Daarom is het van groot belang dat we de tijgermug nauwlettend in de gaten houden, zodat we snel kunnen ingrijpen en zijn verspreiding kunnen beperken. We hebben dit jaar al vastgesteld dat de tijgermug overwintert in Aat en Kessel-Lo. Met de voortdurende hulp van de bevolking houden we de situatie scherp in de gaten.”
 

De tijgermug lift mee

De tijgermug is gevestigd op verschillende plaatsen in onze buurlanden en Zuid-Europa. Reizigers die met de auto of camper gaan, moeten alert zijn om geen tijgermuggen of hun eitjes, die bijvoorbeeld in bloempotten kleven, mee naar huis te nemen. Als reizigers na terugkomst toch een tijgermug zien, kunnen ze dit melden via www.muggensurveillance.be(externe link) of de gelijknamige app.