Hof ten Dijke

Gepubliceerd op woensdag 19 mei 2021 11.28 u.
Hof Ten Dijke in wachtbekken Heistergem werd omgetoverd tot een prachtige groene rust- en ontmoetingsplek.

De legende

De legende beweert dat Lebbeke werd gesticht door de zogenaamde Twaalf Geslachten: twaalf boerderijen waarvan de hoofden hebben gezorgd voor de bouw van de kerk van Lebbeke. Hof ten Dijke is één van deze oude hoeves en bevindt zich in wachtbekken Heistergem.

De herinrichting

Het terrein waar Hof ten Dijke zich bevond, lag er lange tijd verkommerd en ontoegankelijk bij. De vijver en de wal rond de site waren bijna volledig verland, bomen waren omgevallen door ouderdom, schapen werden ingezet om de vegetatie min of meer onder controle te houden. 

Begin 2017 werd een werkgroep opgericht om Hof ten Dijke in zijn oude glorie te herstellen en in te richten als groene rust- en ontmoetingsplaats.

Al in de 18de eeuw werd de hoeve gesloopt en de omringende gracht gedempt. Om grondvesten en eventueel ander historisch materiaal te zoeken werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De opgravingen in 2019 legden naast middeleeuws aardewerk en baksteen ook de walgracht bloot. 

Na de opgravingen werden de vijver en wal opnieuw uitgegraven en in ere hersteld. Zo zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk water op de site wordt vastgehouden, wat de natuur en het klimaat ten goede komt. 

Er werden ook fruitbomen aangeplant en picknickbanken geplaatst om even tot rust te komen. Ook aan de ijsvogel werd gedacht: de walgracht werd op sommige plekken loodrecht afgegraven om voor hen een ideale broedplaats te voorzien.

Sentinel

Om de site nog een extra dimensie te geven werd ook samengewerkt met Will Beckers, een internationaal kunstenaar, bekend om zijn openbare kunstwerken die een dialoog en relatie tussen cultuur, natuur en milieu laten zien. Speciaal voor Hof ten Dijke ontwierp Will Beckers het kunstwerk 'Sentinel'.