Hou je mond gezond

Gepubliceerd op woensdag 20 maart 2024 12.09 u.
Het is vandaag 'Dag van de Mondgezondheid'. Een dag die wij als Gemeente Lebbeke niet zomaar voorbij laten gaan zonder jullie te wijzen op wat wij voor jullie kunnen doen om je mond gezond te houden.

Een gezonde mond...

  • draagt bij aan het vermogen om goed te eten en te drinken
  • vermindert het risico op lichamelijke aandoeningen
  • helpt bij het behoud van zelfvertrouwen en sociale interactie.

Met het ouder worden neemt het risico op slechte mondgezondheid helaas toe.
Vooral bij kwetsbare ouderen...

Daarom zet ons woonzorgcentrum Hof ter Veldeken dit jaar extra in op een gezonde mond bij haar bewoners. De zorgverleners krijgen dit voorjaar extra opleiding om zo bij te dragen tot een kwalitatieve mondzorg. Het wzc werkt hiervoor samen met LOGO Dender.

 

Kwetsbare doelgroep

Ook mensen die het financieel moeilijker hebben, hebben recht op een gezonde mond. Tijdens de voedselbedeling ‘Slaatje Praatje’ en in samenwerking met Gezonde Mond Gent werken we hieraan mee. Zij kwamen vorig jaar langs tijdens de voedselbedeling van Slaatje Praatje.

  • In 2023 kregen de cliënten van de voedselbedeling de mogelijkheid om gratis hun gebit te laten controleren. Maar liefst 13 personen tekenden daar op in, met 26 op de wachtlijst.
  • Na deze controle worden de mensen begeleid door een sociaal werker van het Sociaal Huis, die de opleiding van mondzorgcoach volgde en een tandarts. Er wordt een stappenplan opgemaakt in functie van verdere tandzorg die ze nodig hebben en welke stappen er kunnen gezet worden om hun gebit opnieuw in orde te krijgen.
  • Zowel de behandeling als het financieel plaatje worden met de cliënten besproken.

Wegens succes wordt dit project ook in 2024 verdergezet.