Jeugdboekenmaand

De jeugdboekenmaand, het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen!

Elk jaar werkt de jeugdboekenmaand rond een bepaald thema. Er is een speciale website, waar je ook nog informatie over de vorige jeugdboekenweken vindt. 

Dit jaar maken helden en schurken de bib onveilig tijdens de jeugdboekenmaand.

We hebben het over dappere helden en helden op sokken, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden, helden die anders durven zijn, helden die opkomen voor wie anders is….

En waar een held is….is ook een schurk. Want zonder schurk, geen vijand om te verslaan, geen pestkop, geen slechteriken, geen maffia en vooral…geen heldenverhalen. En verhalen, dat is nu eenmaal iets wat mensen nodig hebben en daar is de bib goed in!

We feesten er dan ook op los tijdens de jeugdboekenmaand! We halen de schrijvers van jeugdboeken naar de bib en nodigen alle Lebbeekse klassen uit. En we organiseren een pak leuke activiteiten en workshops waar jonge helden kunnen aan deelnemen. In bijlage zit een volledig overzicht van de schrijvers die op bezoek komen. Ook kan je in bijlage een overzicht vinden van de knotsgekke en schalkse activiteiten voor kinderen waaraan ze kunnen deelnemen buiten de schooluren. Workshops met omschrijvingen als “helden kakken ook” en “ronde rollen” spreken tot de verbeelding van schalkse schurken.

Workshops

We bijten de spits af op woensdag 2 maart tussen 14u en 17 u met de wafel-familiezoektocht. Want een feest is geen feest zonder wafels. Dat hebben we geleerd van madam Pheip, de vriendin van stripheld Nero! Maar…..haar wafelijzer is gestolen! Help! Daarom doen we beroep op alle 6- tot-12 jarigen om hun speurtalent boven te halen en de sporen van schurk Krimson te volgen.

Workshops

Superhelden kakken ook 

Wat doen superhelden wanneer ze de wereld niet hoeven te redden? Een krantje lezen in de ochtend misschien. Uitzieken in bed van een griepje. Of hebben superhelden ook wel eens last van verveling? Wat als deze stoere helden ook een grote angst hebben. Misschien heeft Spiderman wel schrik voor spinnen en staat Batman liever niet op hoge ladders te wiebelen. Door middel van allerlei theateropdrachten creëer je je eigen superheld en bedenk je zijn of haar krachten. Je verzint te gekke avonturen en vreemde belevenissen en ontdekt dat superhelden met een klein hartje ook keistoer kunnen zijn.

Voor wie? 9- tot 12-jarigen

Wanneer? Zaterdag 12/3 van 10u tot 12u

Time Tricks

Met film kan je de tijd naar jouw hand zetten. Alles is mogelijk. Hou de tijd voor de gek met behulp van special effects: versnel, vertraag of rewind. 

Je gaat aan de slag met iPads om beelden te manipuleren. Je experimenteert met slow motion, timelapse en reverse. Zo ontdek je het krachtige effect van deze technieken. Met je langgerekte zweefsprongen en vliegensvlugge sprints lijk je wel een superheld. En dankzij de reverse techniek krijg je zowaar echte toverkracht. Versnel, vertraag, rewind… jij houdt de tijd voor de gek!

Voor wie? 8- tot 12-jarigen

Wanneer? Zaterdag 26/3 van 10u tot 12u

Ronde Rollen

We gaan met creatief schrijven aan de slag en creëren een fantastische nieuwe held, die misschien ook een schurk is.....

Voor wie? 6- tot 10-jarigen

Wanneer? Zaterdag 19/3 van 10u tot 12u

 

Voorleesmoment: Ik ben een superheld!

We luisteren naar het stoere verhaal van de 'Held op sokken' en gaan daarna als echte knutsel-helden aan het werk!

Voor wie? 3- tot 7-jarigen

Wanneer? Zondag 27/3 van 10u30 tot11u30

Wafelzoektocht

Een schurk is aan de haal gegaan met het wafelijzer van madam Pheip! Ben jij de held die ons helpt het wafelijzer terug te vinden?

Want wij willen feesten tijdens de jeugdboekenmaand en bij feest horen....wafels!

Voor wie? 6- tot 12-jarigen (gans het gezin mag komen meezoeken!)

Wanneer? woensdag 2 maart van 14u tot 17u(laatste startmoment om 16u)

De Pyjamareus

Liam herstelt van een operatie en kan daardoor even niet naar school. Maar toch ziet hij zijn vriendjes elke dag. En ze maken samen spannende plannen.

Versla als een echte ridder de draak in Liam's buik, loop mee in de grote pyjama-optocht en maak een echte pyjama-reus.

Voor wie? 7- tot 9-jarigen

Wanneer? Zaterdag 12 maart van 13u30 tot 15u30

Leeswandeling in het wonderbos

We maken een stoere wandeling in het wonderbos en luisteren ondertussen naar een sssspannend verhaal!

Wanneer? Zondag 20/3

Voor wie? om 10u voor 4- tot 7-jarigen

 om 11u voor 8- tot 12-jarigen