Maquettes va Wies

Passie & Hobby van de maker

30 jaar lang konden wandelaars de maquettes van Wieze ontdekken in de Kloosterstraat. Negen bekende gebouwen van Wieze, zoals het kasteel, de kerk en het oud gemeentehuis stonden jarenlang te kijk als een soort minimuseum.

Theofiel Jacob, geboren en getogen Wiezenaar, begon op het einde van de jaren ’80 met de miniatuur van het Wiezeplein en maakte iedere maquette eigenhandig. Een echt huzarenwerk. Zo werkte Theofiel een jaar lang iedere avond en ieder weekend aan de maquette van het kasteel. Ook in de andere maquettes is heel wat werk gekropen.

Schenking aan de gemeente

Theofiel moest noodgedwongen verhuizen in 2016 en kon helaas de maquettes niet meenemen naar zijn nieuwe woonst. Daarom schonk de heer Kristiaan Bernauw, de huidige eigenaar van het kasteeldomein en van de woning waar Theofiel woonde, de maquettes aan Gemeente Lebbeke. Zowel voor het gemeentebestuur als de erfgoedcel Dijk92 was de erfgoedwaarde duidelijk, dus ging men akkoord met de schenking.

Is dit dan erfgoed? Zo’n knutselwerkje uit iemands tuin? In de Vlaamse canon zal het inderdaad niet belanden, maar het is heel lokaal en toegankelijk erfgoed. De maquettes ropen heel wat herinneringen op aan plaatsen die intussen vaak veranderd zijn. En dat heeft zijn waarde.


Sanering van de maquettes

Momenteel loopt de eerste fase van het renovatieproces: de sanering van de maquettes bij de firma ObjectCare. Tentoongesteld in de tuin zagen ze er altijd als pareltjes uit. Maar bij ophaling bleken ze hun best tijd te hebben gehad. Bovendien werd ontdekt dat de maquettes asbesthoudende materialen bevatten. Een sanering en grondige renovatie drongen zich dus op. De daken zullen verwijderd worden en ook de andere delen van de gebouwen worden gesaneerd.

Wist je trouwens dat je een demo van de sanering van de laatste maquettes kan bekijken op 21 april tussen 11 uur en 16 uur? Ga langs bij Object Care in de Reihagenstraat 17, Dendermonde.

Restauratie van de maquettes: helpende handen gezocht!

Heb jij een passie voor restauratie en een hart voor erfgoed? Dan hebben we jouw hulp nodig! Voor fase twee van het renovatieproces hebben de maquettes nood aan liefdevolle zorg en aandacht. Daarom staat er het komende jaar een grondige renovatie op het programma. En daar kunnen we jouw expertise en toewijding bij gebruiken! Of jen u een thuisatelier hebt waar je jouw vaardigheden wil inzetten of liever deelneemt aan de restauratiesessies die de gemeente organiseert, jouw bijdrage is van onschatbare waarde. Samen kunnen we de maquettes van Wieze in ere herstellen en zoeken naar een nieuwe thuis, waar ze bewonderd kunnen worden.

Deel uitmaken van dit project? Meld je dan aan via www.lebbeke.be/maquettes

Een nieuwe thuis voor de maquettes.
Kies je mee?

Na de restauratie zoeken de maquettes een nieuwe thuis waar ze door iedereen opnieuw bezichtigd kunnen worden. We horen graag jullie creatieve en inspirerende ideeën over waar we de maquettes kunnen herbergen. Welke unieke locatie (in Wieze) verdient het om opgefleurd te worden met deze historische minitiaturen. Ken jij een site of ander bijzonder plekje dat de ideale match zou zijn?

Geef jouw voorstel door via onderstaand formulier!

Online aanvragen