Meiboomplanting

Naar eeuwenoude traditie zal op vrijdagmiddag 29 april de meiboom worden rechtgezet op het dorpsplein in Wieze. Naar aanleiding hiervan staan er een aantal nieuwigheden gepland. 

Meibomentraditie

Jaarlijks prijkt in mei een grote en kleurrijk versierde meiboom op het dorpsplein in Wieze. De huidige Meiboommaatschappij “Samen Sterk” helpt om deze oude traditie in ere te houden. Sinds 1994 planten de leden elk jaar op de avond van 30 april de meiboom. Met behulp van het brandweerkorps wordt deze rechtgezet en staat die een volledige maand te pronken op het Wiezeplein. Dit gebruik is een oud ritueel van Germaanse of zelfs Keltische oorsprong dat nog altijd voorkomt in sommige delen van Europa.

VBS De Schatkist

Alle kinderen van VBS De Schatkist Wieze werden uitgedaagd om deel te nemen in de traditie.

Om dit te ondersteunen werd er voor de kleuters een verhaal geschreven door Kathleen Amant en voor de lagere school kinderen door Do Van Ranst. Het leek iedereen dan ook het uitgelezen moment om de meiboomplanting eens ‘in het echt’ te laten ervaren.

In samenwerking met de erfgoedcel en de gemeente Lebbeke zullen op vrijdag 13/05 een hele dag workshops gegeven worden in de school omtrent de eeuwenoude traditie.
Het lijkt alvast een aangename lente te worden.

Fietsroute

Dit jaar is er ook een fietstocht langs Wieze en omstreken uitgestippeld. Langs deze route vindt u verschillende infoborden met leuke weetjes over de meiboomtraditie. De route is ook toegankelijk met de auto voor wie minder mobiel is.

Ter ere van deze mooie traditie bracht de gemeentelijke bibliotheek een brochure uit. Je kan deze brochure hieronder downloaden. De brochure ook te verkrijgen is bij handelaars in Wieze en er zitten er ook enkele in het boekenkastje aan Andries, de Zot van Wies.

De Meiboomroute

Pasar Lebbeke werkte een leuke fietsroute uit die, tijdens de maanden mei en juni kan gereden worden. 

Onderweg staan grote informatieborden met leuke wetenswaardigheden over Meibomen, prachtig historisch beeldmateriaal, QR codes die u toelaten audiovisuele media te openen (film, geluidsfragment, ..).

Het parcours

of/en

  • gebruik RouteYou. Klik daarna op het "kaartsymbooltje".
    Door op start te klikken - zodra u zich in de buurt van het parkoers bevindt - kan u de GPS-navigatie starten.

Meiboomselfie Pasar

Ook dit jaar koppelt Pasar een wedstrijd aan de meiboomtraditie. Alle info vind je via hun kanalen