Niet-openbare akten zijn
- overlijdensakten opgemaakt voor 31 maart 2019 van minder dan 75 jaar oud
- huwelijksakten van minder dan 75 jaar oud
- alle overige akten van minder dan 100 jaar oud.
Deze akten zijn niet openbaar en kunnen niet vrij geraadpleegd worden.
De raadpleging van de niet-openbare akten van de burgerlijke stand gebeurt enkel door middel van het afleveren van afschriften en uittreksels door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Om een afschrift of uittreksel van een niet-openbare akte voor genealogische, historische of wetenschappelijke doeleinden te bekomen, dient de aanvrager steeds een aanvraag in.
Een aanvraagformulier voor het bekomen van een afschrift of uittreksel van een niet- openbare akte uit de registers van de burgerlijke stand kan je hieronder downloaden of afhalen aan de loket van de dienst burgerzaken. Je bezorgt het ingevuld per e-mail of per post opnieuw aan de dienst burgerzaken.
Uitzonderingen op bovenstaande regel:
- De persoon van wie de akte de staat van de persoon vaststelt of wijzigt (=de betrokkene zelf)
- De wettelijke vertegenwoordiger van de betrokkene
- Echtgenote/echtgenoot, wettelijk samenwonende, bloedverwanten in opgaande en neergaande lijn in de eerste graad en erfgenamen mits bewijs van een gerechtvaardigd belang (limitatieve lijst gerechtvaardigd belang KB van 11 november 2024)
- Voor akten wijziging geslachtsregistratie beperkt tot erfgenamen mits bewijs van gerechtvaardigd belang
Notarissen en advocaten: de wet voorziet niet langer dat advocaten en notarissen recht hebben op de aflevering van afschriften en uittreksels van hun cliënt. Toegang voor deze beroepsgroepen moet nog geregeld worden via protocol. In afwachting hiervan zal de betrokkene zelf zijn akte moeten opvragen, dan wel een volmacht geven aan zijn advocaat/notaris.