Oud gemeentehuis Wieze

Herberg 't Oud Gemeentehuis en "muzieklokaal", voorheen "Het wapen van den Heere". Hier vergaderde vroeger de vierschaar van de heerlijkheid Wieze-Aalst, volgens documenten opgericht in 1783 door de heer van Wieze.

Langgestrekt bakstenen gebouw ingeplant aan de oostzijde van het rechthoekige dorpsplein ten zuiden van de kerk, van dertien traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (Vlaamse pannen). Verankerde, gecementeerde en witgeschilderde voorgevel op een lage zwartgeschilderde plint, bovenaan afgelijnd door een geprofileerde bepleisterde daklijst. Geritmeerd door getoogde vensters met behouden schrijnwerk, toegevoegde arduinen dorpels en nieuwe luiken. In de zesde travee met opschrift “’t Oud gemeentehuis”, in de dertiende travee “Muzieklokaal”. De drie vensters aan de Nieuwsraat behielden luiken. Gecementeerde achtergevel met getoogde deur en vensters, gestut door schuine steunberen bij het 18de-eeuwse gedeelte, witgeschilderd op een gepikte plint en voorzien van rechthoekige muuropeningen in het 19de-eeuwse deel.
Interieur: 18de-eeuwse herberg met tochtportaal, bewaarde balkenlaag; wit en zwart geruite tegelvloer; kelder met tongewelf en stenen trap onder opkamer in de noordoosthoek. Nieuwe doorgang naar het 19de-eeuwse gedeelte rechts met zaal, opkamer en kelder en steile zoldertrap. Bewaard dakgebinte.