Tijgermug

De tijgermug is een exotische steekmug. Oorspronkelijk komt de tijgermug uit Zuidoost-Azië, maar intussen vestigde zij zich ook al in delen van EuropaAmerika en Afrika. Dat is vooral het gevolg van het wereldwijde goederentransport, de klimaatsverandering en haar goede aanpassingsvermogen.

Momenteel is er geen gevaar voor de volksgezondheid aangezien er geen aanwijzingen zijn dat de muggen drager zijn van ziektes. Om te voorkomen dat ze in de toekomst een probleem vormen, is het echter belangrijk om grote populaties te vermijden.

Wat kan je zelf doen?

  • Vermijd stilstaand water in containers - Zet lege bloempotten, gebruikte autobanden, containers, emmers, kinderspeelgoed… binnen of onder een afdak, of draai ze om.
  • Vermijd stilstaand water op plastic zeilen, span ze op.
  • Ververs drinkbakken voor dieren of vogelbadjes geregeld (bij voorkeur dagelijks of minstens wekelijks).
  • Gooi zand in de schaaltjes onder bloempotten of ververs het water elke week.
  • Dek waterreservoirs af met muggengaas of deksel. Denk bv. aan emmers, regenwatertonnen en -putten.
  • Onderhoud zwembaden: zorg dat de filter goed werkt en behandel met chloor. Indien afgedekt met een zeil, vermijd dat er water op blijft staan.
  • Reinig en herstel regelmatig de dakgoten.
  • Onderhoud begraafplaatsen: ververs het water in bloemvazen regelmatig, herstel beschadigde grafstenen.
  • Kuis aan het begin van de winter mogelijke broedplaatsen goed uit met een borstel zodat eventueel afgezette eitjes verwijderd worden. Zorg dat het afvalwater niet in een rioolput terecht komt, maar giet het uit op het gras.

Mogelijke tijgermug gespot?

 
Een tijgermug gespot? Stuur ons je foto’s!Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen volgen met het MEMO+ project de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België van nabij op. Vanaf nu rekenen we daarvoor ook op de participatie van burgers. Iedereen die denkt een tijgermug te herkennen, kan voortaan een foto van de gespotte mug opladen op www.MuggenSurveillance.be(externe link).

Passieve monitoring blijft een belangrijk element in de strijd tegen exotische steekmuggen. Iedereen kan hier een verschil maken.

Deze en andere info is te vinden op www.muggensurveillance.be. Daarnaast geven ze ook mee hoe je deze exotische steekmuggensoorten kan herkennen.