Clement de Vos

Geboortedatum: 6 juni 1998
Burgerlijke stand: ongehuwd
Eigenaar: Kermiscomité De Clemangskes
Lenge: +/- 4 meter
Meter en peter: Dorothy Andries en Lodewijk Van Gijzeghem
Attributen: bugel en cijfer 108
Weetje: een eerste reus werd gemaakt ter gelegenheid van de 108ste verjaardag van Clement De Vos in 1982, maar die moest al vervangen worden in 1998.

Het verhaal

Clement De Vos werd op 18 februari 1874 geboren in Lebbeke, op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Lange Minnestraat. Hij blijft zijn hele leven op dezelfde plek wonen.

Clement werd erg oud en maakte in zijn leven heel wat mee. Hij kende veel tegenslag. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij gevangen genomen. Na de oorlog is zijn huis afgebrand. Maar toch liet Clement zich niet doen door al die tegenslag. Hij hield van het leven en dan vooral van het bespelen van zijn lievelingsinstrument, de bugel. Hij was lid van de Sint-Ceciliafanfare Lebbeke. Clement bekommerde zich ook om de weeskinderen uit de buurt.
Omdat Clement zo oud werd, stond hij regelmatig in de belangstelling. Voor zijn 105de verjaardag ontving Clement felicitaties van de Gentse bisschop. Op 22 februari 1982 kreeg hij als 108-jarige en langst levende Belg bezoek van Koning Boudewijn. De laatste 13 dagen van zijn leven was Clement niet alleen de oudste levende Belg, maar ook de oudste Belg ooit. Op 24 januari 1983 stierf Clement De Vos, enkele dagen voor zijn 109de verjaardag. Maar in de herinnering van vele mensen in Lebbeke blijft Clement verder leven, ook dankzij zijn reus.

Waar hoort hij thuis?

In zijn parochie, de Heilig Kruisparochie, bouwde een vriendenkring de nieuwe reus Clement De Vos. Hij werd onder grote belangstelling gedoopt op 6 juni 1998 tijdens de jaarlijkse kermis. Zo ontstond ook het kermiscomité De Clemangskes.

Meer informatie op www.declemangskes.be.
Bron info: Ergoedcel Land van Dendermonde