Reuzen bestaan al eeuwenlang in onze verhalen. Over heel de wereld vertellen mensen sprookjes en volksverhalen over reuzen. Denk maar aan het sprookje over Klein Duimpje en de Reus of aan het Bijbelverhaal waarin David de reus Goliath verslaat. Soms zijn reuzen helden en goede wezens, maar in sommige verhalen zijn het ook vreselijke monsters. Reuzen spreken dus tot de verbeelding.
Tijdens de middeleeuwen begonnen mensen in heel Europa grote poppen te maken. Deze poppen gingen mee in stoeten en optochten.
Zon 250 jaar geleden werden deze reuzen verboden en vaak vernietigd. Hierdoor verdween de traditie in vele landen. Maar in Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Spanje bleven de reuzen wel!
Reuzen houden van feesten. Ze komen naar buiten tijdens kermissen, carnavals en jaarmarkten. Reuzen vertellen het verhaal van een gemeente, een wijk of een vereniging. Daarom worden ze vaak gezien als belangrijke inwoners of vertegenwoordigers.
Op www.reuzeninlebbeke.be vind je onze reuzen-app. Test je kennis over onze reuzen, beantwoord de vragen en stel de reuzen juist samen.
Bron van de info: Dijk92
Lebbeke reusvriendelijke gemeente
Sinds 11 juni 2022 mag Lebbeke zich Reusvriendelijke gemeente noemen. Die dag ontvingen wij op Minnestraatkermis het label van Reuzen in Vlaanderen vzw.
Lees er hier alles over!
Ook TV OOST kwam langs en maakte deze reportage:
Reuzen komen en gaan, volgende bleven bestaan:
- Basken
- Baliolis
- Rozeken en Doetjen
- Clement De Vos
Sommige reuzen zijn er nu niet meer, maar we geven graag nog hun verhaal mee:
- Clemang De Kwaffeur
- Lucky Willy
- Prinjs Van Wies
- Mie Spruyt en Jef Tomat, Suske en Wiske