Reuzen in Lebbeke

Reuzen bestaan al eeuwenlang in onze verhalen. Over heel de wereld vertellen mensen sprookjes en volksverhalen over reuzen. Denk maar aan het sprookje over Klein Duimpje en de Reus of aan het Bijbelverhaal waarin David de reus Goliath verslaat. Soms zijn reuzen helden en goede wezens, maar in sommige verhalen zijn het ook vreselijke monsters.
Reuzen spreken dus tot de verbeelding. 
Tijdens de middeleeuwen begonnen mensen in heel Europa grote poppen te maken. Deze poppen gingen mee in stoeten en optochten.
Zo’n 250 jaar geleden werden deze reuzen verboden en vaak vernietigd. Hierdoor verdween de traditie in vele landen. Maar in Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Spanje bleven de reuzen wel!

Reuzen houden van feesten. Ze komen naar buiten tijdens kermissen, carnavals en jaarmarkten. Reuzen vertellen het verhaal van een gemeente, een wijk of een vereniging. Daarom worden ze vaak gezien als belangrijke inwoners of vertegenwoordigers. 

Op www.reuzeninlebbeke.be vind je onze reuzen-app. Test je kennis over onze reuzen, beantwoord de vragen en stel de reuzen juist samen.

Bron van de info: Erfgoedcel Land van Dendermonde