Composteren

Compost biedt veel voordelen: het verlucht de grond, houdt water langer vast en zorgt voor extra bodemleven en gezondere planten.

Lebbeke telt een aantal compostmeesters: vrijwilligers die door Vlaco worden opgeleid tot specialisten in thuiscomposteren en het voorkomen van organisch afval. Op de vaste demoplaats composteren, langs de Flor Hofmanslaan achter de parking van het Kasteel van Lebbeke, kan je bij hen terecht voor een deskundige uitleg over composteren. Je kan hen ook contacteren via info@lebbeeksecompost.be en vindt alle informatie op hun website: www.lebbeeksecompost.be.

Ook op www.vlaco.be vind je heel wat informatie over compost, afvalarm tuinieren, opzetten compostbak, .... Deze website bevat eveneens een levendig discussieforum. Al je vragen en ervaringen over thuiscomposteren en compostgebruik krijgen er een antwoord of reactie.

Compostvat

Met een compostvat kunt u zelf tuin- en keukenafval verwerken tot compost.

Een compostvat is 95 cm hoog en is onderaan 80 cm breed. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingsstok,... het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.
Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (200 à 300 m┬▓) toe om keukenafval en beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost.
U kan een compostvat kopen bij de compostmeesters, elke zaterdag van 10u tot 12u op de demoplaats composteren. Elk compostvat kost 25 euro.

Compostmeesters gezocht!

Ben je geïnteresseerd in tuin of natuur en wil je wat vrije tijd spenderen binnen de gemeentelijke werking van de compostmeesters, dan ben je hartelijk welkom om onze ploeg te versterken. Kennis van composteren is niet noodzakelijk.