Composteren

Composteren

Compost biedt veel voordelen: het verlucht de grond, houdt water langer vast en zorgt voor extra bodemleven en gezondere planten.

Lebbeke telt een aantal compostmeesters: vrijwilligers die door Vlaco worden opgeleid tot specialisten in thuiscomposteren en het voorkomen van organisch afval. Je kan bij hen terecht voor een deskundige uitleg over composteren in de Samentuin Rossevelt, ter hoogte van Rossevaalstraat 72 te Lebbeke en dit elke zaterdag tussen 10u en 11u30.

Ook op www.vlaco.be vind je heel wat informatie over compost, afvalarm tuinieren, opzetten compostbak, .... Deze website bevat eveneens een levendig discussieforum. Al je vragen en ervaringen over thuiscomposteren en compostgebruik krijgen er een antwoord of reactie.

Compostvat

Met een compostvat kunt u zelf tuin- en keukenafval verwerken tot compost.

Een compostvat is 95 cm hoog en is onderaan 80 cm breed. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingsstok,... het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.
Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (200 à 300 m²) toe om keukenafval en beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost.
Via de gemeente kan men een compostvat aankopen. Compostvaten kosten 25 euro en kunnen aangevraagd worden via milieudienst@lebbeke.be of 052/46 82 47.

Compostmeesters gezocht!

Ben je geïnteresseerd in tuin of natuur en wil je wat vrije tijd spenderen binnen de gemeentelijke werking van de compostmeesters, dan ben je hartelijk welkom om onze ploeg te versterken. Kennis van composteren is niet noodzakelijk.