Dementie

Zorg voor bewoners met dementie:

Iedere persoon met dementie heeft nood aan aangepaste zorg.
Deze aangepaste zorg proberen we binnen het wzc Hof Ter Veldeken zoveel mogelijk te bieden. We houden rekening met wat de bewoner in het verleden aan wensen geuit heeft door te werken met een wensdossier en vroegtijdige zorgplanning. Ook de familie speelt hierin een cruciale rol.

Door aangepaste zorg en multidisciplinaire werking proberen we fixatie-arm te werken.

Afdeling De Parel, die zich bevindt op het gelijkvloers is volledig ingericht voor bewoners met dementie. Hier kunnen 24 bewoners terecht op één- of tweepersoonskamers. De afdeling is specifiek aangepast, zowel wat betreft infrastructuur als wat betreft activiteiten. De bewoners worden in een huiselijke omgeving gestimuleerd om de dag zo actief mogelijk te beleven.

Aangepaste zorg voor bewoners met dementie wordt echter niet alleen voorzien op de afdeling 'De Parel' gegeven, maar op alle afdelingen binnen het wzc.
De werkgroep dementie zorgt voor de coördinatie en het up-to-date houden van de zorg voor bewoners met dementie binnen het volledige wzc. Deze werkgroep bestaat uit medewerkers van verschillende disciplines met een grote expertise betreffende dementie.


Het Vermissingsprotocol

De Werkgroep Dementievriendelijk Lebbeke en Dementievriendelijke Gemeente Buggenhout werkten samen met Politiezone Buggenhout-Lebbeke en Expertisecentrum Dementie Meander en vermissingsprotocol uit voor mensen met dwaalgedrag in de thuissituatie.

70% van de mensen met dementie woont thuis. De meeste mensen met dementie vertonen op een bepaald moment in hun leven dwaal- of doolgedrag. Wanneer ze vermist geraken, is het bijzonder belangrijk om hen snel op te sporen. Elke seconde telt.

Het Vermissingsprotocol is een samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale politie, huisartsen, thuisverpleegkundigen, diensten voor gezinszorg, mutualiteiten, AZ Sint-Blasius, mantelzorgverenigingen en de Gezinsbond om mensen met dementie en hun mantelzorgers hierover te sensibiliseren. Daarnaast ondersteunen ze hen ook bij het (vooraf) invullen van de Vermissingsfiche: een cruciaal werkinstrument in geval van verdwijning, dat op een vaste en veilige plaats bewaard moet worden. Het protocol omvat een helder stappenplan zodat alle betrokkenen weten wat van hen verwacht wordt wanneer een naaste vermist wordt.

Je kan de Vermissingsfiche onderaan downloaden.

Referentiepersoon dementie

Wil je meer informatie over dementie, het vermissingsprotocol of over de werkgroep dementie, dan kan je terecht bij onze referentiepersoon dementie, Jan Buydts, via jan.buydts@lebbeke.be of 052/46 91 67.