Doetjen en Rozeken

Doetjen

Geboortedatum: 19 augustus 1988
Burgerlijke stand: gehuwd met Rozeken
Eigenaar: Kermiscomité De Lustige Geburen Denderbelle
Weetje: Doetjen leefde ruim 25 jaar in eenzaamheid

Rozeken

Geboortedatum: 17 augustus 2014
Burgerlijke stand: gehuwd met Doetjen
Eigenaar: Kermiscomité De Lustige Geburen Denderbelle
Lengte en gewicht: 3m70 en 76 kg
Meter en peter: Annelies Laureys en Vera Van der Poten, Bob Willems en Jo Abbeloos
Weetje: De plannen om Doetjen een vrouw te geven bestonden al lang, maar het duurde een hele tijd om uit te zoeken naar wiens evenbeeld deze reuzin gemaakt moest worden.

Het verhaal

Volksfiguur Fred Van Malderen leeft verder in reus Doetjen. Fred Van Malderen werd in 1876 geboren in Denderbelle. Hij was gehuwd met Catharina en vader van 13 kinderen. Hij werkte als arbeider bij een gasmaatschappij in Brussel. Maar in Denderbelle herinneren ze zich Fred Van Malderen als manusje-van-alles. Zo was hij ook groenteboer, vogel- en duivenliefhebber, genieter van een goede pint, vlaggendrager en onderhoudsman op het kerkhof.
Fred Van Malderen overleed in 1963 in het rusthuis Hof ter Boonwijk in Sint-Gillis-Dendermonde.
Reus Doetjen is geboren op 19 augustus 1988 in Denderbelle. 25 jaar bleef deze Denderbelse reus ongetrouwd. Tijdens de Bellekermis in 2012 vonden de mensen dat Doetjen na al die tijd alleen te zijn geweest wel eens een vrouw mocht hebben. De oudere kermismedewerkers herinnerden zich nog dat reus Doetjen vroeger wanneer hij buitenkwam het gezelschap kreeg van een dame met de naam ‘Rozeken’, maar niemand wist nog wie zij was.
In het voorjaar van 2013 bestelden De Lustige Geburen een reuzin zonder eigenlijk te weten hoe ze er zou uitzien. Het lijf van de nieuwe reuzin was klaar tegen de kermis in augustus, maar hoe Rozeken er verder zou uitzien, bleef onbeslist. Er gingen her en der stemmen op om niet langer naar Rozeken uit te kijken en van iemand anders een reus te maken.

Maar net op dat moment kwamen De Lustige Geburen in contact met de familie van Rosa Eliano en kregen ze haar doodsprentje in handen. Rosa Eliano werd geboren in Denderbelle op 21 augustus 1896 en overleed in Dendermonde op 1 mei 1983. De foto op het doodsprentje van deze mevrouw werd gebruikt als model voor het hoofd van reus Rozeken.
Op 17 augustus 2014 werd Rozeken verwelkomd in Denderbelle met een groot feest en een reuzenstoet. De reuzin werd plechtig ingehuldigd en ingeschreven in het bevolkingsregister in bijzijn van de burgemeester en schepenen. En uiteraard was ook Doetjen aanwezig die eindelijk een vrouw aan zijn zijde heeft!

Waar horen ze thuis?

Reus Doetjen staat symbool voor de samenhorigheid van het kermiscomité De Lustige Geburen.

Via https://www.facebook.com/reusdoetje.lustigegeburen kan je meer info en afbeeldingen vinden.

Bron info: Ergoedcel land van Dendermonde