Fiets- en wandelroutes

10.000 stappen is doktersvisite schrappen!

Ook Lebbeke doet mee !

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de helft van de Vlamingen te weinig beweegt en hierdoor meer risico loopt op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes, obesitas,… De Vlaamse Overheid, Universiteit Gent en het Lokaal Gezondheidsoverleg nemen met de campagne ’10.000 Stappen’ het initiatief de bevolking bewust te maken van dit probleem en hen aan te moedigen om meer te gaan bewegen.

Het idee achter ’10.000 stappen’ is het volgende: mensen die niet houden van sport of specifieke bewegingsactiviteiten kunnen toch een actieve levensstijl opbouwen en gezondheidsvoordelen bekomen. Regelmatig sporten is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ook door eenvoudige en regelmatige bewegingsactiviteiten kan men fit en gezond blijven. Een half uur beweging per dag (aan matige intensiteit!), dit mag verspreid worden, over kortere bewegingsperiodes tijdens de dagelijkse routine, heeft een gunstig effect op de gezondheid. Neem wat meer de fiets, ga met de trap in plaats van de lift, werk in de tuin, laat de hond uit ….

Mensen die een concreter beeld wensen van hun hoeveelheid beweging per dag of die een extra stimulans nodig hebben, kunnen hun stappen per dag gaan tellen en hiervoor een stappenteller gebruiken. Om gezonder en fitter te worden zou men minimum 10.000 stappen per dag moeten zetten. Een stappenteller is dus ideaal voor mensen die meer beweging in hun dagelijks leven willen inbouwen op een correcte en consequente manier en dit ook (stapsgewijs) willen bijsturen.

Met ’10.000 Stappen’ is het de bedoeling dat het eenvoudiger wordt voor mensen om voldoende te bewegen. Het inbrengen van bewegingsperiodes in de dagelijkse gewoontes en het tellen van de stappen staan dus centraal. Op deze manier wil men de Vlaming stap voor stap begeleiden naar een actief en gezond leven.

Voor meer informatie surf naar www.100000stappen.be.

10 tips om dagelijks meer te bewegen:

  • Ga te voet of met de fiets naar het werk, de winkel, de school, buren, familie…
  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Wandel tijdens (lunch)pauzes en reclame op tv
  • Parkeer in de verste ruimte op een parking
  • Stap een halte te vroeg/laat af van de bus of tram
  • Wandel naar het bureau van een collega in plaats van te mailen/bellen
  • Wandel rond op plaatsen waar u moet wachten
  • Maak regelmatig een gezinsuitstap per fiets of te voet
  • Werk in de tuin
  • Zet dansbare muziek op terwijl u schoonmaakt

In Lebbeke kan je met de fiets of te voet heel wat mooie plekken ontdekken via bewegwijzerde routes.