Geboortebossen

Elk jaar organiseert Lebbeke een aanplanting van een geboortebos. Tijdens deze aanplanting krijgen de ouders van de kindjes die in het voorgaande jaar geboren zijn, de kans om een geboorteboom aan te planten. De gemeente heeft ondertussen al 4 geboortebossen:

- In Denderbelle langs het Veer
- In het centrum van Lebbeke te bereiken via een buurtweg die vertrekt in de Duivenkeetstraat
- In Heizijde langs de buurtweg die vertrekt in de Heizijdestraat ter hoogte van de voormalige Pastorie
- in Wieze ter hoogte van de Laerestraat, een buurtweg die de Sasbaan met de Dender verbindt

Op het kaartje in bijlage vind je de geboortebossen terug in een roze kleur.

De geboortebossen van Lebbeke worden onderhouden als een natuurlijke entiteit en niet als een park. Dit houdt in dat er een wandelpad gemaaid is doorheen het bos, maar dat niet elke boom apart te bereiken is. De geboortebossen van Lebbeke, Heizijde en Wieze zijn toegankelijk voor het publiek en je kan er dus ook gaan picknicken, wandelen, spelen,… .

Als plantgoed werd gekozen voor bosgoed van boomsoorten die nu al aanwezig zijn op de percelen of hier goed zullen gedijen. Deze planten dragen het label ‘Plant van Hier’. Planten van Hier zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Kortom, Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken. Door onderzoek weten we dat maar 5% van ons groen nog écht Plant van Hier is. Dit komt door de goedkope import van plantmateriaal uit landen zoals Italië en Polen. Om onze Planten van Hier alle kansen te geven om hun natuurlijk leefgebied opnieuw te veroveren, is het label Plant van Hier in het leven geroepen.