Mie Spruyt en Jef Tomat, Suske en Wiske

Geboortedatum: 1946 en 1948
Burgerlijke stand: gehuwd reuzenpaar met twee kinderen, Suske en Wiske, geboren in 1950
Eigenaar: Lebbeekse handelsvereniging
Lengte: +/- 4 meter
Attributen: hoeden

Het verhaal

In het station van Lebbeke werkte lang geleden (in de eerste helft van de vorige eeuw) Jef Van Den Eede. Door de vele pintjes die hij dronk in de cafés van de Stationsstraat, had hij een rode neus. Daarom noemde iedereen hem ‘Jef Tomat’.
Gustaaf van Goethem maakte een reuzenlied over Jef Tomat:

Voor d’eerste maal is ’t opgevat
’t vieren reusken Jef Tomat
Hij is gekend door groot en klein
dat omdat hij ze neemt in ’t fijn
alle dagen voor hij rusten gaat
bij d’herbergier der Statiestraat
zijn pintjes borltjes op ’t gemak
zondag dat zijn tomat wordt zwak.


Toen Jef Van Den Eede en zijn vrouw in 1938 hun gouden bruilof vierden, was dit voor de Statiestraat (Stationsstraat) en de Rossevaalstraat een gelegenheid om van de kermis en dit jubileum iets speciaals te maken met versierde straten en het traditionele lied. Het was dan ook logisch dat dit echtpaar als inspiratie voor een reuzenkoppel zou dienen.
Reus Jef Tomat werd geboren in 1946. Een jaar later kreeg hij gezelschap van Mie Spruyt. Samen met de kinderen, Suske en Wiske, vormde deze familie de reuzengroep van de Stationsstraat. De reuzen zijn ondertussen helaas ontmandeld. De hoofden bleven wel bewaard en er wordt nu gekeken of er geen vereniging is die deze reuzen wil adopteren en opnieuw tot leven wil wekken.

Waar horen ze thuis?

In 1935 vonden de mensen dat de Statiestraat (Stationsstraat) een eigen reus zou moeten hebben. Zo werd Jef Tomat de reus van de Stationsstraat.

Bron info: Erfgoedcel Land van Dendermonde