Welke werken vallen onder de betalende renovatiebegeleiding?

Voor twee van onderstaande opgesomde duurzame renovatie-ingrepen kan je aanspraak maken op een gratis begeleiding:

  • dakisolatie
  • muurisolatie
  • vloerisolatie
  • hoogrendementsbeglazing
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • warmtepomboiler
  • ventilatiesysteem

Kies je meer dan twee duurzame renovatie-ingrepen uit bovenstaand lijstje dan is de begeleiding hiervoor niet meer gratis. Er is dan geen mogelijkheid voor de BENOvatiecoach om een extra premie van Fluvius te ontvangen. De kostprijs voor het begeleiden van een derde/vierde/ vijfde ingreep is vastgelegd door de Raad van Bestuur van Energiehuis BEA op 75 euro per begeleidingsuur (op dit bedrag hoeft geen BTW te worden betaald). Er wordt verwacht dat er per extra renovatie-ingreep (dus derde of vierde of vijfde ingreep uit het lijstje) zo’n twee tot vier uur begeleiding nodig zal zijn. Zijn er meer uren nodig per renovatie-ingreep dan kan de kostprijs nooit meer bedragen dan 400 euro per extra ingreep.

Voorbeeld

Je opteert om zowel dakisolatie, hoogrendementsbeglazing als een zonneboiler te plaatsen. Voor twee van deze ingrepen betaal je geen begeleidingskost. Voor de derde ingreep betaal je een begeleidingskost van 75 euro per uur begeleiding, met een max. van 400 euro. Laat je daarnaast ook nog je muur isoleren dan zijn er vier ingrepen. Ook voor de begeleiding van de vierde ingreep betaal je een begeleidingskost van 75 euro per uur, met een max. van 400 euro.

Los van de acht duurzame renovaties uit het lijstje kan je ook kiezen voor begeleiding door een BENOvatiecoach voor andere werken (duurzame ingrepen buiten acht opgesomde of ingrepen met betrekking tot woningkwaliteit). We denken hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, hoogrendementsketel enz. Maar ook ingrepen die we kunnen linken aan de kwaliteit van een woning. Bij dit laatste denken we dan bijvoorbeeld aan vochtbestrijding, veilig maken van elektriciteit en/of verwarming. Aangezien er voor deze begeleiding geen vergoeding is voorzien voor de BENOvatiecoach zal deze steeds betalend zijn. Hierbij wordt hetzelfde tarief gehanteerd als bij de derde of vierde ingreep van duurzame werken uit het lijstje van acht. Concreet wordt er 75 euro per uur begeleiding per ingreep gerekend met een max. van 400 euro per ingreep.

Voorbeeld 1: 

Je opteert om je te laten begeleiden voor hoogrendementsglas, dakisolatie, zonneboiler, veilig maken van de elektriciteit en zonnepanelen.

De begeleiding voor twee ingrepen uit het lijstje van acht is gratis dus bv. dakisolatie en zonneboiler. Voor de overige nl. hoogrendementsglas (uit het lijstje van acht), veilig maken van de elektriciteit en zonnepanelen betaal je per ingreep 75 euro per begeleidingsuur met een max. van 400 euro per ingreep.

Voorbeeld 2:

Tijdens het plaatsbezoek van de medewerker van de MilieuAdviesWinkel is gebleken dat alvorens je kan overgaan tot het plaatsen van dakisolatie en een zonneboiler het best is dat de elektriciteit veilig wordt gemaakt en het dak zelf wordt aangepakt. Je begrijpt de redenering maar hebt geen financiële mogelijkheden om de vier zaken uit te voeren en opteert om dan ook eerst de elektriciteit en het dak zelf aan te pakken inclusief isolatie.

Begeleiding voor dakisolatie is dan gratis, maar voor het begeleiden van je elektriciteitswerken en ingrepen aan het dak zelf betaal je per ingreep 75 euro per begeleidingsuur met een max. van 400 euro per ingreep.

Voorbeeld 3:

Je kiest ervoor om enkel een begeleiding te vragen voor vochtbestrijding – dit kan ook. Er hoeft dus geen combinatie te zijn met een ingreep uit het lijstje van 8 duurzame ingrepen. Dan betaal je 75 euro per begeleidingsuur met een max. van 400 euro per ingreep.