Wilgenarboretum

In het oostelijke wachtbekken werd in samenwerking met Natuurpunt een wilgenarboretum aangelegd. Meer informatie hierover kan je terugvinden in onderstaande folders die ook verkrijgbaar zijn bij de milieudienst.

Met de steun van imker Wallabieke en Eigen Bodem zijn er sinds de zomer van 2023 terug bijenvolkjes in het wilgenarboretum van Lebbeke. Naast de al langer bestaande uitdagingen zoals klimaatsverandering, te weinig voedsel en vervuiling kwam recent naast de exotische parasiet varroa nu ook de Aziatische hoornaar als bijkomende uitdaging.

Er werd nu een infobord op de wandelroute door het arboretum geplaatst dat voorbijgangers nog eens herinnert aan het belang van onze bijen terwijl je ze ook ziet uitvliegen - vanop een afstand! 

De bijen zullen zich alvast goed thuisvoelen in dit stukje bos. Wilgen zijn daarenboven het ideale voorjaarsmenu voor de bestuivers.
Iedereen die het wil, kan zo met respect voor de natuur een kijkje komen nemen en leren over de honingbijen. Dat past volledig in het kader van het educatieve programma van Wallabieke waarin de voorbije jaren enorm geïnvesteerd is. Gezien de omvang van de bijenproblematiek blijft dat zeer belangrijk!

Wil jij ook de bijen een handje helpen? Geef ze een thuis (insectenhotel), een klein stukje bloemenweide of koop gezond lokaal. Van lokaal en duurzaam geteelde groenten- en fruit profiteren de bijen immers het meeste.


Meer informatie vind je daarover op www.wallabieke.be en www.eigenbodem.be