Zwaluwen: vrienden aan huis

Wat houden zwaluwen ervan om in de nabijheid van mensen te vertoeven!
Boerenzwaluwen vliegen onze stallen in en uit, huiszwaluwen nestelen onder onze dakgoten en gierzwaluwen zoeken gaatjes op in allerlei (oude) gebouwen. Door onze sloop-, bouw- en verbouwijver lijkt het wel alsof de liefde niet helemaal wederzijds is: poorten van schuren gaan dicht, gevels krijgen een strakke look zonder imperfecties of uitstekende partijen.

Weinig mensen weten dat ze met een paar kleine ingrepen hun ‘vrienden aan huis’ kunnen behouden. Door bij de timing van renovaties rekening te houden met het broedseizoen, bijvoorbeeld. Of door kunstnesten op te hangen. Aan de sluis aan de Dender in Denderbelle staat een prachtig voorbeeld van zo’n zwaluw-attente actie.

In de zomer van vorig jaar verrees hier een zwaluwtil met 20 kunstnesten en plaats voor nog eens 30 natuurlijke nesten. De hoop leeft dat deze zwaluwtil een nieuwe thuis wordt voor de huiszwaluwen die nu jaar na jaar nesten bouwen aan de sluishuisjes. Die huisjes verdwijnen wanneer Waterwegen & Zeekanaal haar grote werkzaamheden aan de sluis aanvat. Daarom voorzag W&Z met de hulp van Regionaal Landschap Schelde-Durme deze alternatieve woonst. Om de zwaluwen de weg te tonen naar de zwaluwtil, ontwikkelden Lebbekenaars Josse De Vos en Yvan Delplanque een eigen geluidsinstallatie op zonne-energie. Die spelen elk uur een kwartier lang zwaluwgeluiden af. Kom gerust eens luisteren en ontdek of de eerste bewoners al zijn aangekomen…

Ben je benieuwd hoe jij huiszwaluwen, boerenzwaluwen of gierzwaluwen kan helpen? Surf dan naar de website van Regionaal Landschap Schelde-Durme: www.rlsd.be > wat > planten & dieren > zwaluwen.